NATO: Câștigătoarea Premiului Nobel pentru Pace ar putea submina progresele dezarmării

by Genko Genko

Tratatul de Interzicere a Armelor Nucleare, promovat de Coaliţia Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), câştigătoarea Premiului Nobel pentru Pace pe anul 2017, ar putea submina progresele realizate până acum în ce priveşte dezarmarea, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a pledat pentru „o reducere verificabilă şi echilibrată a armelor nucleare”, transmite DPA.

„NATO este angajată faţă de apărarea păcii şi crearea condiţiilor pentru o lume fără arme nucleare – împărtăşim acest obiectiv împreună cu ICAN şi salut atenţia acordată acestui subiect de către Comitetul Nobel”, a menţionat Stoltenberg, după anunţul Comitetului Nobel de la Oslo, citează Agerpres.

„Cu toate acestea, Tratatul de Interzicere a Armelor Nucleare nu ne apropie de obiectivul unei lumi fără arme nucleare. În fapt, el riscă să submineze progresele pe care le-am făcut de-a lungul anilor în ce priveşte dezarmarea şi neproliferarea”, a fost de părere secretarul general al NATO.

În opinia lui Stoltenberg, este necesară „o reducere verificabilă şi echilibrată a armelor nucleare”, şeful Alianţei subliniind că, „atât timp cât există arme nucleare, NATO va rămâne o alianţă nucleară”.

„NATO regretă că astăzi condiţiile pentru realizarea dezarmării nucleare nu sunt favorabile, însă eforturile spre dezarmare trebuie să ţină cont de realităţile mediului actual de securitate”, a mai afirmat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Având sediul la Geneva, ICAN a fost lansată în 2007 şi în prezent numără 468 de organizaţii partenere din 101 ţări.

ICAN, lansată în 2007 şi care grupează sute de organizaţii neguvernamentale, s-a mobilizat în favoarea adoptării Tratatului de interzicere a armelor nucleare.

Textul, adoptat la ONU de 122 de state pe 7 iulie, propune pentru prima oară interdicţia de a dezvolta, stoca sau ameninţa cu utilizarea armei atomice. Importanţa sa rămâne însă mai ales simbolică, în condiţiile în care puterile nucleare au refuzat să adere la tratat. Acesta va intra în vigoare după ratificarea sa de către 50 de state.

CITIȚI ȘI...