Moscova se declară deschisă cooperării cu Europa în problema imigranților

by Genko Genko

Rusia este deschisă cooperării cu Europa în problema imigranților, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

Referitor la perspectivele soluționării crizei imigranților care iau drumul Europei, Zaharova a subliniat că ‘Rusia se ocupă de această problemă, inclusiv pe platforme de discuții internaționale’.

„Suntem deschiși dialogului cu partenerii europeni, care ne-au abordat în repetate rânduri în vederea unei cooperări pe marginea acestei probleme. Suntem deschiși pentru o asemenea cooperare. Suntem gata să elaborăm împreună documente de drept internațional corespunzătoare, să acordăm sprijinul care depinde de noi”, a subliniat diplomatul rus.

Maria Zaharova a dat asigurări că „partea rusă va face, fără îndoială, tot ce poate pentru a ușura atât suferințele imigranților înșiși, cât și ale europenilor în soluționarea acestei probleme”, relatează Agerpres.

În același timp, purtătorul de cuvânt al MAE rus a declarat că țările din UE ar trebui să învețe de la Rusia în ceea ce privește soluționarea problemei imigrației. În acest context, Zaharova a amintit de eforturile pe care statul rus le depune pentru primirea pe teritoriul său a „peste 900.000 de imigranți din Ucraina, dintre care 400.000 sunt calificați drept refugiați”.

„Acești oameni (imigranții) au primit în Rusia un acoperiș deasupra capului, hrană, indemnizații: am trecut și trecem prin aceasta și toate organizațiile care se ocupă de drepturile omului nu au pretenții față de Federația Rusă”, a declarat Zaharova în timpul conferinței de presă.

În aceeași conferință, purtătorul de cuvânt al MAE rus a abordat problema amenințării tot mai mari pe care o reprezintă gruparea Statul Islamic (SI).

Potrivit Mariei Zaharova, există informații conform cărora SI ar fi obținut acces la documente tehnico-științifice pentru producția de arme chimice. Diplomatul rus a subliniat că „apare pericolul extinderii ariei unei asemenea activități teroriste în afara Siriei și Irakului, dar și — potrivit celui mai rău scenariu — în afara Orientului Mijlociu”.

CITIȚI ȘI...