Moscova îl acuză pe Iațeniuk de torturarea și omorârea ruşilor în Războiul Cecen

by Genko Genko

Premierul Ucrainei, Arseni Iațeniuk, este acuzat de un oficial rus că a luptat alături de insurgenţii ceceni, în 1990, torturând şi omorând militari ruşi, scrie Ria Novosti, citând Rossiiskaya Gazeta.

Aleksandr Bastrykin, șeful Comitetului rus pentru Investigaţii, l-a acuzat pe Iațeniuk că a participat în cel puţin două conflicte armate în capitala cecenă Groznîi, la sfârşitul anului 1994 şi începutul anului 1995, precum şi la torturarea şi executarea unor soldaţi ai armatei ruse în ianuarie 1995.

Oficialii de la Kremlin califică aceste acuzații nefondate și spun că este nevoie de o anchetă pentru a se pronunța mai exact pe ceea ce scrie presa, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În schimb, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a comentat ştirea spunând că „banderoviștii nu sunt luptători grozavi, dar când vine vorba despre execuții militare și tortura prizonierilor, au fost întotdeauna printre primii”.

Olga Lappo, purtătoarea de cuvânt a lui Iaţeniuk, a răspuns la această acuzaţie adusă de mass-media rusă, „încurajând regimul rus să fie supus unei evaluări psihiatrice”.

Înainte să fie numit în 2014 în funcţia de premier al Ucrainei, Iaţeniuk a lucrat în calitate de avocat, bancher şi economist.

CITIȚI ȘI...