Moscova cere explicaţii după ce Juncker a propus ca UE să-şi înfiinţeze armată proprie

by Genko Genko

Moscova cere explicaţii privind propunerea preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ca Uniunea Europeană să îşi înfiinţeze o armată proprie, relatează agenţia rusă Interfax, citată de Mediafax.

„Am vrea să înţelegem ce înseamnă această idee, pentru că politicienii europeni au discutat deja acest subiect, la diferite niveluri, în ultimii 30 de ani. Dar este dificil de ghicit ce a vrut să spună Juncker de data aceasta”, a declarat Aleksei Meşkov, adjunct al ministrului rus de Externe.

Într-un interviu pentru publicaţia germană Welt am Sonntag, publicat duminică, Jean-Claude Juncker a declarat că formarea unei armate a UE ar fi una dintre cele mai bune modalităţi de apărare a valorilor şi graniţelor Uniunii.

„O armată ca aceasta ne-ar ajuta să ne coordonăm mai bine politicile externe şi de apărare şi să asumăm împreună responsabilităţile Europei în lume”, a afirmat Juncker.

„Imaginea Europei a suferit dramatic, iar în ceea ce priveşte politica externă nu pare să fim luaţi în serios”, a adăugat el.

„Nu am crea o armată europeană care să fie folosită imediat”, a subliniat el.

CITIȚI ȘI...