Moscova cere 16 miliarde de dolari de la Ucraina

by Genko Genko

În timp ce Occidentul caută resurse financiare pentru a putea susține Ucraina să depășească momentele extrem de dificile în care se regăsește în urma crizei din ultimele luni, dar și a colapsului financiar în care a adus-o administrația Ianukovici, Federația Rusă cere de la Kiev nici mai mult nici mai puțin de 16 miliarde de dolari americani.

Deși în discursul de marți, care a precedat semnarea acordului de anexare a Crimeei, Putin numea popoarele Ucrainei și Rusiei drept ”surori”, vineri acesta deja își amintește de vechile datorii ale Kievului către Moscova, făcând socotelile.

Astfel, în cadrul ședinței guvernului rus, Putin și Medvedev au încins un dialog asupra unor datorii mai vechi ale Ucrainei către Rusia, unele dintre ele fiind chiar șterse. Este vorba în primul rând despre 11 miliarde de dolari americani, care ar reprezenta o datorie mai veche a Kievului, ștearsă în 2010 în urma unui acord semnat la Harkov între Ianukovici și Putin. Conform acordului, Ucraina permitea staționarea flotei ruse în Crimeea pentru următorii 25 de ani în schimbul ștergerii datoriei.

Astfel, șeful executivului rus, Dmitri Medvedev, i-a amintit lui Putin despre acest lucru, iar cum în prezent ”Crimeea este parte a Federației Ruse”, acordul cade, ”deci Ucraina trebuie să plătească Moscovei cele 11 miliarde”.

Mai mult chiar, răsfoind prin amintiri, Medvedev și-a mai amintit încă de 5 miliarde, două dintre ele reprezentând datoriile către Gazprom. Altele 3 vin în urma unui împrumut acordat de Rusia Ucrainei la începutul anului 2014, după ce Ianukovici renunțase să semneze Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Mai jos vă oferim discuția dintre Putin și Medvedev asupra subiectului, aceasta fiind stenografiată în timpul ședinței guvernului.

CITIȚI ȘI...