Moscova amenință din nou Chișinăul: Semnarea Acordului cu UE va afecta relațiile comerciale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE va afecta în mod „inevitabil” relaţiile cu Rusia, a avertizat duminică adjunctul ministrului rus de Externe Grigori Karasin înainte să vină într-o vizită la Chişinău şi Tiraspol, relatează agenţia Itar-Tass în pagina electronică.

Karasin, care este totodată secretar de stat, a apreciat că, în acest sens, sunt necesare măsuri în vederea reducerii riscurilor la adresa relaţiilor comerciale între cele două părţi.

„Semnarea de către Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană programată la 27 iunie are o importanţă uriaşă pentru relaţiile ruso-moldovene”, a declarat el, apreciind că „este un eveniment major atât pentru Moldova, cât şi pentru relaţiile noastre bilaterale”.

„Noi considerăm decizia părţii moldovene drept o decizie suverană, care are efecte pe termen lung”, a subliniat diplomatul rus.

Dar, „fără îndoială, acest pas va afecta relaţiile noastre cu Moldova. Republica Moldova este pentru noi un partener apropiat şi important, un lucru valabil în toate sferele – politică, economică, culturală, spirituală”, a continuat el.

De aceea, în opinia lui Karasin, sarcina comună a celor două părţi este să reducă „potenţiale impacturi negative, în primul rând în zona comerţului bilateral şi cooperării economice”.

Oficiali din cadrul ministerelor cu atribuţii economice ruse şi moldovene urmează să se întâlnească în perioada 10-11 iunie la Chişinău, pentru a discuta despre o posibilă „neutralizare a consecinţelor negative” ale asocierii Republicii Moldova cu UE, a anunţat Karasin. „Economişti profesionişti din cele două ţări vor participa la o rundă specială de consultări în periioada 10-11 iunie. Runda va fi dedicată neutralizării impacturilor negative ale asocierii Moldova cu UE”, a subliniat el.

„Acest lucru este important. Noi sperăm că lucrurile vor deveni clare şi pe înţeles pentru ambele părţi”, a apreciat adjunctul diplomaţiei ruse,

Alt subiect de discuţie va fi situaţia din Ucraina. „Desigur, cel mai important şi sensibil subiect atât pentru Moldova, cât şi pentru Transnistria este Ucraina”, a anunţat el, notând că „toate acestea se întâmplă în directa vecinătate şi influenţează atmosfera politică, motiv pentru care vor fi discutate aceste probleme politice”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...