Moldovenii vor putea beneficia de asistență medicală europeană

by Genko Genko

Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare din România – SMURD, va activa în curând și în Republica Moldova. Acest lucru va fi posibil datorită aprobării de către cabientul de miniștri de la Chișinău a Acordului dintre Guvernele Republicii Moldova şi României privind ajutorul reciproc pentru intervenții transfrontaliere în caz de urgențe medicale.

Documentul îşi propune îmbunătăţirea calității serviciilor de asistență medicală de urgență, înclusiv în caz de descarcerare sau reanimare.

În cazul intervenției cu mijloace aeriene sau terestre, va fi suficientă prezentarea actelor de identitate valabile, iar procedura de efectuare a controlului la trecerea frontierei de stat va fi stabilită de fiecare parte, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a Acordului.

De asemenea, pacienții minori neînsoţiţi vor avea dreptul să intre pe teritoriul celelilate părţi, iar mamele vor putea însoţi nou-născuţii şi sugarii la bordul mijloacelor de intervenție.

Menționăm că Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare activează în România de la începutul anilor ’90. Datorită acestui serviciu anual au fost salvate mii de vieți, iar meritele sale au fost recunoscute atât pe plan național cât și internațional.

CITIȚI ȘI...