„Moldovenească” sau „română”. Curtea Constituțională va pronunța azi avizul privind modificarea articolului 13 din Constituție

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Curtea Constituțională va pronunța astăzi dispozitivul avizului la proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova. În speță, este vorba despre sesizarea făcută de un grup de deputați din mai multe fracțiuni parlamentare privind modificarea articolului 13 din Constituție, cel cu referire la denumirea limbii. Ședința este programată pentru ora 11:00.

Astfel, deputații care fac parte din fracțiunile PL, PLDM, grupul PPEM, precum și câțiva deputați democrați, solicită avizul pentru înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine”, cu sintagma „limba română”.

În nota informativă a proiectului se precizează că temei pentru elaborarea acestuia a servit Hotărârea Curții Constituționale nr. 36 din 5 decembrie 2013, care a statuat că „în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează”. Astfel, pentru restabilirea adevărului istoric este absolut întemeiată inițiativa de revizuire a prevederilor constituționale prin înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”.

Semnatarii documentului spun că proiectul de lege elaborat de deputații liberal-democrați vine să restabilească consecvența și forța juridică a prevederilor Constituționale prin excluderea posibilității producerii unor confuzii referitoare la limba oficială a statului Republica Moldova.

Sesizarea la CC a fost făcută la data de 13 octombrie 2017.

Este de menționat că potrivit Constituției, „Parlamentul este în drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituţiei după cel puţin 6 luni de la data prezentării inițiativei corespunzătoare”, iar „legea se adoptă cu votul a două treimi din deputați”. Totodată, „dacă, de la prezentarea iniţiativei cu privire la modificarea Constituţiei, Parlamentul nu a adoptat timp de un an legea constituţională corespunzătoare, propunerea se consideră nulă”.

Actualmente articolul 13 al Constituției „Limba de stat, funcționarea celorlalte limbi”, prevede:

(1) Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine.
(2) Statul recunoaște și protejează dreptul la păstrarea, la dezvoltarea și la funcționarea limbii ruse și a altor limbi vorbite pe teritoriul țării.
(3) Statul facilitează studierea limbilor de circulație internațională.
(4) Modul de funcţionare a limbilor pe teritoriul Republicii Moldova se stabileşte prin lege organică.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...