Moldova a votat: Analiza prezenței la vot și șansele celor 2 candidați

by Genko Genko

Secțiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova s-au închis la ora 21:00, oră la care prezența la vot este una mult mai ridicată decât în primul tur.

Peste 1,6 milioane de cetățeni s-au prezentat la vot până la această oră, față de 1,44 de milioane, prezența înregistrată la 30 octombrie. Este însă de remarcat că secții de votare din Europa de Vest încă sunt deschise, la fel și cele din America de Nord.

ewfe

În mare parte această creștere s-a datorat diasporei, acolo unde până la această oră au votat deja peste 130 de mii de oameni. Prezența putea să fie mult mai mare dacă se deschideau mai multe secții de votare, sau dacă măcar erau suficiente buletine de vot. La Londra, Paris, Frankfurt, București, Bologna, Mestre, Barcelona sau Dublin buletinele de vot s-au epuizat, mii de cetățeni nereușind să-și mai exercite dreptul.

În diaspora prezența a fost practic dublă față de primul tur și a bătut orice record anterior. Cea mai ridicată prezență până acum fusese în 2014, când votaseră 75 de mii de alegători.

Chiar și în aceste condiții, nu a fost egalată prezența generală înregistrată în cadrul parlamentarelor din 2014, când au votat 1,65 milioane de oameni. În 2010 votaseră 1,72 de milioane de alegători.

Este îmbucurător numărul tinerilor care au votat. Dacă în primul tur ponderea celor cu vârsta până în 40 de ani a fost de doar 36,3%, astăzi fost de 39%.

Calculele victoriei

În aceste condiții, candidatul câștigător va avea nevoie de cel puțin 805 mii de voturi pentru a fi declarat câștigător.

Lui Igor Dodon îi trebuiesc 125 de mii de voturi în plus față de turul I, în timp ce Maia Sandu are nevoie de peste 255 de mii.

În condițiile care prezența în diaspora a fost una foarte înaltă, crescând și numărul votanților tineri, șansele celor doi candidați sunt destul de apropiate.

Primele rezultate vor fi disponibile după ora 21:30. Independent.md vă va ține la curent cu toate evenimentele din această noapte.

CITIȚI ȘI...