Moldova a mai pierdut 4 poziții în topul libertății presei RSF; Cum arată TOP 10

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Libertatea presei s-a deteriorat în toate regiunile lumii în 2015, în special în cele două Americi, plasându-se pentru prima oară după Africa în clasamentul anual al organizației Reporteri fără frontiere (Reporters sans frontiers) dat publicității miercuri.

Republica Moldova se situează pe poziția a 76-a în acest clasament, cu 4 poziții mai jos decât în 2014 și în pierdere de 20 de locuri față de 2013.

„Politizarea excesivă a mediei, mecanismele de finanțare corupte, politicile editoriale subordonate intereselor patronatului și infiltrarea de presupuși agenți ai serviciilor secrete au avut ca impact transformarea media în instrumente de propagandă politică, lucru vizibil mai ales în anii electorali, inclusiv în 2014”, menționează raportul RSF publicat pe site-ul său oficial.

Acest clasament al libertății presei în 180 de țări, publicat începând cu anul 2002, se bazează pe o serie de indicatori: pluralismul, independența mass-media, ambianța și autocenzura, cadrul legal, transparența, infrastructura și abuzurile.

„Toți indicatorii clasamentului indică o deteriorare. Multe dintre autoritățile publice încearcă să recâștige controlul asupra țării lor, temându-se prea tare de marile deschideri ale dezbaterii publice”, a declarat Christophe Deloire, secretarul general al RSF.

„Astăzi, este din ce în ce mai ușor pentru toate autoritățile de a se adresa direct publicului grație noilor tehnologii și deci există mai multă violență împotriva tuturor celor care reprezintă informații independente”, explică el.

Potrivit acestuia, „intrăm într-o nouă eră de propagandă, când noile tehnologii permit cu costuri reduse de a difuza propria comunicare”.

Țările cu cea mai liberă presă sunt Finlanda, Olanda, Norvegia, Danemarca, Noua Zeelandă, Costa Rica, Elveția, Suedia, Irlanda și Jamaica, care intră în top 10.

Țara cu prea cea mai puțin liberă este Eritreea, urmată de Coreea de Nord, Turkmenistan, Siria, China, Vietnam, Sudan, Laso, Djibouti și Cuba.

Dintre țările vecine, cel mai bine se situează România (49). Rusia este pe locul 148, în timp ce Ucraina se situează pe poziția a 107-a.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...