Moldova a început oficial importul de gaze din România; Când vor ajunge în toată țara

by Genko Genko

Începând de astăzi Republica Moldova importă gaze naturale din România prin intermediul gazoductului Iași – Ungheni, care a fost construit cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Conform contractului semnat, pe parcursul anului 2015 în Republica Moldova România va livra peste un milion de metri cubi de gaze, la un preț de 1010 lei românești (250 de dolari americani) pentru 1000 m3.

Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, care a participat la ceremonia de deschidere a conductei, a declarat că începerea importurilor de gaze naturale românești constituie un pas important în procesul de implementare a strategiei Guvernului Republicii Moldova de a se conecta la piața energetică a Uniunii Europene, care oferă cele mai bune soluții pentru consolidarea securității energetice a statului.

Potrivit lui Valeriu Triboi, Guvernul Republicii Moldova consideră că gazoductul Iași-Ungheni este un proiect care necesită continuitate, deoarece va permite, într-un final, atât de a diversifica sursele de asigurare a pieței energetice a țării, cât și micșora în viitor prețul la gaze pentru consumatorul final. „Desigur, astăzi, când gazoductul este până la Ungheni și avem un contract de import doar de un milion de metri cubi, este prematur să vorbim despre implementarea acestor obiective. Dar după aducerea gazoductului până la Chișinău, unde se află circa 60 la sută din consumatorii de gaze din țară, obiectivul dat este unul realizabil și atractiv din punct de vedere economic”, a specificat viceministrul Economiei.

Contractul de vânzare – cumpărare a gazelor naturale de companiile Energocom din Moldova și OMV Petrom Gas din România a fost semnat la 22 decembrie 2014. Prețul gazelor importate din România este cu 20% mai mic decât a celor livrate de către Gazprom

Construcția conductei de gaz Iași-Ungheni a costat 26 milioane de euro, dintre care 7 milioane au fost oferite sub formă de grant de Uniunea Europeană. Gazoductul are lungimea de 43,2 km și capacitatea de 1,5 miliarde de metri cubi.

Extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău presupune o investiţie cuprinsă între 110 şi 150 milioane de euro, în funcţie de capacitatea de transport, potrivit estimărilor preliminare prezentate într-un document oficial.

Compania națională română Transgaz poate asigura un debit maxim de 60.000 metri cubi de gaz pe oră, însă condiţiile tehnice şi configuraţia sistemului naţional de transport gaze din Republica Moldova limitează livrările la cel mult 10.000 de metri cubi pe oră.

Pentru extinderea capacităţii de transport la 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an (171.000 metri cubi pe oră) ar fi nevoie de 110 milioane de euro. Creşterea capacităţii la 2,2 miliarde metri cubi pe an (250.000 metri cubi pe oră) ar presupune o investiţie de 150 milioane de euro, se menţionează în document.

Uniunea Europeană a alocat anul trecut 10 milioane de euro pentru extinderea gazoductului până în Chişinău.

Tronsonul până la Chişinău, cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri, ar urma să fie construit pe parcursul a doi-trei ani.

Republica Moldova (fără Transnistria) consumă aproximativ 1,1 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care le importă din Rusia.

CITIȚI ȘI...