Moartea PLDM-ului și a lui Vladimir Filat are un nume: Chiril Gaburici

by Genko Genko

Vladimir Filat și-a început căderea vertiginoasă în viața politică la 13 februarie 2013, atunci când a denunțat acordul de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană. Peste exact doi ani, la 13 februarie 2015, Filat și-a pecetluit soarta, dar și viitorul partidului, propunându-l la funcția de premier pe Chiril Gaburici.

Dacă primul gest, cel de la 13 februarie 2013, a fost unul corect, doar că a fost urmat de acțiuni dezastruoase, atunci cel de acum 10 zile a reprezentat o mare gafă politică, care nu va putea fi remediată în vreun fel.

Atuurile PLDM-ului s-au consumat

Șansa lui Filat după 2013 s-a numit imaginea artificială a lui Iurie Leancă. Această imaginea a fost construită pe mimarea proeuropenismului, vizitele oficialilor europeni din ultimii 2 ani, dar și falsa impresie că PLDM ar fi un partid care nu e controlat în totalitate de Plahotniuc.

Singurele reușite ale guvernării din ultimii 5 ani, semnarea Acordului de Asociere și obținerea regimului liberalizat de vize s-au identificat, în mare parte cu PLDM, întrucât liberal-democrații dădeau premierul, dar și ministrul de Externe.

Toate astea, luate laolaltă, au înclinat balanța în raport cu suspiciunile de corupție care persistau asupra lui Filat și a oamenilor din jurul său, făcând posibil un scor excelent pentru PLDM în alegerile din 2014, de peste 20%.

Numirea premierului, o șansă ratată lamentabil

Acum însă PLDM a rămas total lipsit de atuuri. Jocul extrem de murdar la care s-a pretat Filat în ultimele luni, care a culminat cu o alianță cu PCRM și eliminarea din partid a lui Iurie Leancă, șubrezește extrem de tare imaginea partidului.

Totodată, intrând într-o astfel de alianță, în felul în care a făcut-o, Filat a mai spulberat un mit – că nu ar fi unul dintre valeții mafiotului Plahotniuc.

Situația economică extrem de proastă în care se află Republica Moldova și care se va înrăutăți în următoare luni va atârna, din nou, în primul rând de gâtul PLDM-ului. Pentru că liberal-democrații dau premierul, iar eșecurile, la fel ca altă dată puținele reușite, vor fi legate de acest partid. Mai ales că, spre deosebire de celelalte două partide care formează guvernarea, PCRM și PD, PLDM e votat de oameni care mai gândesc.

Voturile PLDM-ului nu vin, ca în cazul PCRM-ului, doar datorită secerii și ciocanului sau ca în cazul PD-ului, doar datorită intereselor și a corupției electorale. Pentru PLDM votează, în mare parte, oameni cu un anumit nivel de educație, activi, informați, și care foarte ușor pot să-și schimbe opțiunea politică.

Este absolut clar că din toată această situație creată cel mai mult are de pierdut PLDM-ul. Atât de mult încât veți vedea că în sondajele de peste 4-5 luni, cu o situație economică mai proastă decât astăzi și cu Leancă în afara partidului, ratingul PLDM-ului ar putea fi chiar sub pragul electoral. Și mai prost ar arăta situația dacă Leancă și-ar forma în această perioadă un partid politic.

Ei bine, toate aceste șocuri puteau fi atenuate într-o oarecare măsură dacă PLDM profita de imensul avantaj de a da premierul. Populația dintre Prut și Nistru are prostul obicei de a-și idolatriza liderii, tendință care vine de la trecutul și cultura de aici, de a pleca capul în fața celor care conduc.

Cele mai recente dar și grăitoare exemple recente în acest sens sunt ale lui Marian Lupu, Vladimir Filat și Iurie Leancă. Trei politicieni total găunoși, lipsiți de valoare intrinsecă, au ajuns în anumite momente să fie lideri detașați în încrederea populației și să devină locomotive electorale pentru partidele lor.

PLDM-ul ar fi putut să creeze o nouă astfel de locomotivă dând un premier măcar decent. Nu era neapărat să se dea un premier bun, pentru că cele trei exemple enumerate mai sus au demonstrat că nu trebuie să valorezi prea mult pentru a-i da gata pe moldoveni.

Problema lui Gaburici este însă că nu e nici măcar decent. Pentru că noi avem exemple recente de lideri care au fost (sunt) atât de slabi încât nici măcar pe moldoveni nu au putut să-i convingă. Mă refer, în primul rând, la Tarlev și Timofti, care s-au ales și cu niște porecle care spun cam totul despre ei: „Bombonel” și „Rață Mută”.

Gaburici este clar un personaj pe tiparul celor doi, iar cu el în funcția de premier PLDM-ul nu va câștiga absolut nimic. Indiferent de cât demult s-ar încerca să se pompeze în imaginea acestuia, Gaburici nu va prinde.

Deja, la fel ca în cazul Timofti, asupra sa a fost pusă titulatura de om controlat, docil și ascultător. Mai are probleme extrem de mari de comunicare, stăpânind destul de prost limba română, iar ca orator este zero.

Filat ar fi putut găsi cu siguranță un băiat care să dea mult mai bine, care să adune încredere și s-o transforme ulterior în voturi pentru PLDM. Paranoia sa, de a nu pierde PLDM-ul, i-a jucat însă feste, aducându-l în față pe Gaburici, un tip care niciodată nu va avea niciun fel de ambiții politice.

Doar că de această dată nu va mai conta prea mult că Filat va controla în continuare PLDM-ul. Acest partid, cu Filat în frunte, nu va mai ajunge niciodată în Parlament.

Alex Cozer

CITIȚI ȘI...