Mircea Druc: Războiul din 1992, un semnal că „mama Rusie” va susține rușii care atacă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La 23 de ani de la izbucnirea războiului din Transnistria, regiunea separatistă a Republicii Moldova rămâne sub controlul rusofonilor, iar populaţia moldo-română, deşi majoritară, continuă să fie persecutată.

În opinia primului premier al Moldovei independente, războiul din Transnistria a fost şi este un semnal „că ruşii, toţi cei nemulţimiţi, rusofoni, rusolimbi” vor ataca, iar „mama Rusie îi va susține”.

„Dintotdeauna am avut convingerea că evenimentele s-au elaborat la Moscova. Acolo a fost ideea, şi destabilizarea şi secesionismul. Războiul din Transnistria a fost şi este o dovadă concretă: pentru prima oară într-un stat independent n-au mai intrat trupele sovietice şi cele ruseşti, ale aşa-zişilor democraţi. Semnalul a fost că ruşii, toţi cei nemulţimiţi, rusofoni, rusolimbi etc.: de zi înainte dacă nu vă place ceva, atacaţi că Mama Rusie vă susţine”, a declarat Mircea Druc, în cadrul unei dezbateri la adevarul.ro.

„În 1989-1990, La Tiraspol nu mai erau la putere comuniştii, ci un clan, al directorilor roşii. De la ei se trage şi ştiu de ce anume ei, cu orice preţ, au declanşat această confruntare sângeroasă. Ei ar fi preferat să închidă frontiera, să ne împingă pe noi în România. Atunci, ei încă doreau şi erau sincer convinşi că Uniunea Sovietică se va păstra. Dar s-a întâmplat 1991, colapsul Uniunii Sovietice. Peste ani, confruntările s-au intensificat. Exact în 2 martie, Republica Moldova era admisă în ONU”, a declarat Mircea Druc.

Fostul premier moldovean este de părere că „motivele intensificării conflictelor a fost Moldova şi acceptarea în ONU”.

„Pe malul Nistrului, în Transnistria era concentrat tot arsenalul Uniunii Sovietice. Erau peste 4 miliarde de dolari acolo. Dacă îi recunoştea ONU, ce făceau? Dădeau patru miliarde? Din punctul meu de vedere, motivaţia cheie a luptei între Chişinău şi Tiraspol a fost aceasta: banala motivaţie mafiotă-economică. Dacă n-aveam această bogăţie, nu se întâmpla nimic, ne lăsau să ne unim cu România”, consideră Druc.

Acesta a adăugat că „ceea ce se întâmplă în Ucraina este exact, uluitor de corect, acelaşi război mass-media, aceleaşi tactici şi diversiuni” precum cele din 1992 în Transnistria.

„Ruşii şi-au luat Crimeea, dar noi nu ne putem lua înapoi nici Basarabia nici nordul Bucovinei, aici e posibil să ne certăm cu alţi fraţii”, a adăugat Mircea Druc.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...