Ministrul român Angel Tîlvăr s-a întâlnit cu bibliotecarii din Republica Moldova

by Genko Genko

Ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit, miercuri, cu bibliotecarii din Republica Moldova, participanți la un stagiu de specializare, organizat de către Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni (IEH), informează Ministerul Afacerilor Externe de la București.
Potrivit sursei citate, Tîlvăr a subliniat, în cadrul întâlnirii, importanța muncii bibliotecarilor în promovarea limbii și culturii române, dar și necesitatea cooperării dintre specialiștii din România și Republica Moldova.

Totodată, acesta s-a referit la necesitatea pregătirii bibliotecilor pentru schimbările tehnologice, dar și la consolidarea pozițiilor pe care le dețin ca centre de promovare a culturii românești.

„Bibliotecarii de pe ambele maluri ale Prutului slujesc aceeași cultură, păzesc aceeași limbă. Este firesc ca ei să se cunoască. Este firesc ca ei să lucreze după aceleași principii, după aceeași filosofie și este de datoria instituției noastre să îi facă să se întâlnească”, a declarat Angel Tîlvăr.

Bibliotecarii de peste Prut vor efectua, în cadrul acestui stagiu de specializare, cursuri de biblioteconomie, vizite de studiu la diferite biblioteci din București, precum și la alte obiective culturale și istorice din capitală.

„Aceste acțiuni urmăresc promovarea identității culturale prin creșterea numărului de persoane care au acces la fondul de carte de limbă română existent în bibliotecile din Republica Moldova, dezvoltarea de proiecte culturale în parteneriat, care să faciliteze studiul în limba română, precum și cele referitoare la noutățile din domeniul biblioteconomiei. Proiectul va fi continuat și se are în vedere dobândirea unui caracter mai larg prin participarea bibliotecarilor și din alte comunități românești istorice”, precizează MAE.

CITIȚI ȘI...