Ministrul german al Apărării: Trump trebuie să înţeleagă că NATO nu poate fi tratată ca o afacere

by Genko Genko

Preşedintele american ales Donald Trump trebuie să îşi clarifice opiniile privind Rusia şi să înţeleagă faptul că NATO trebuie tratată ca o alianţă de valori împărtăşite, nu ca o afacere, a declarat ministrul german al Apărării, citat de Reuters.

„Să sperăm că ceea ce îi vor spune consilierii săi şi ceea ce trebuie să înveţe este că NATO nu este doar o afacere. Nu este o companie”, a declarat joi Ursula von der Leyen. „Nu ştiu cum apreciază NATO”, a adăugat ea.

În cursul campaniei sale electorale, Trump a ameninţat că va abandona aliaţii SUA din Europa, dacă aceştia nu cheltuie suficient pentru apărare.

„Nu poţi spune ‘trecutul nu contează, valorile pe care le împărtăşim nu contează’, ci să încercăm să obţinem cât mai mulţi bani posibil (din NATO – n.r.) şi dacă pot face o afacere bună”, a subliniat oficialul german.

Von der Leyen l-a sfătuit pe Trump să nu se apropie prea mult de preşedintele rus Vladimir Putin, notând că NATO a stat alături de Statele Unite după atacurile din 11 septembrie.

„Donald Trump trebuie să spună clar de ce parte este. Dacă este de partea legii, păcii şi democraţiei sau dacă nu îi pasă de toate acestea ci îşi caută cel mai bun prieten” în Putin, a adăugat ea.

Trump şi-a exprimat în repetate rânduri admiraţia pentru Putin, criticat de Occident pentru acţiunile sale în Ucraina şi Siria.

CITIȚI ȘI...