Militarii ruși și cei americani, pe cale de a se ciocni în Siria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Intervenția militară a Rusiei în Siria poate genera o mulțime de consecințe nedorite, apreciază experții militari. Derularea evenimentelor poate duce la ciocniri accidentale între forțele miliare rusești și cele ale coaliției internaționale conduse de SUA.

Pe de altă parte, unul dintre experții geopolitici de la Eurasia Group, Ian Bremmer, consideră că raidurile aeriene ale Rusiei sunt un gest provocator care arată și o diminuare a influenței americane în regiune, relatează Business Insider.

Avantaj Putin

Pentru moment, liderul de la Kremlin pare să fi obținut un avantaj de moment în fața forțelor occidentale.

„Rușii au impus o soluție militară unilaterală pentru a se asigura că Assad rămâne la putere, ceea ce reprezintă un eșec public pentru politica asumată de SUA în privința Siriei.

Este cu siguranță un punct obținut de Putin, în condițiile în care a reușit să retragă și problema crizei din Ucraina de pe prima pagină a ziarelor”, observă Bremmer.

în același timp, Rusia a creat și condițiile perfecte pentru extinderea acestui conflict, crede analistul geopolitic.

„O întărire a poziției lui Assad va duce la creșterea numărului de recruți pentru Statul Islamic. Pe măsură ce Moscova și Washingtonul se vor angaja în negocieri militare asupra raidurilor desfășurate de fiecare tabără, riscul unor accidente va crește fără măsură, dacă este să ținem cont de numărul membrilor coaliției conduse de Statele Unite”, mai explică Bremmer.

Din punctul său de vedere, solicitările de eliberare a spațiului aerian făcute de ruși vor rămâne fără răspuns, așa cum a rămas și apelul Wahingtonului către Moscova de a nu-l susține pe președintele Siriei.

Prin surprindere

Intervenția militară a Rusiei în Siria reprezintă o escaladare a conflictului care domnește de 4 ani și jumătate în această țară.

La Washington, liderii politici și militari au fost luați prin surprindere nu atât de raidurile avioanelor rusești, cât de modul în care li s-a comunicat declanșarea operațiunii.

Miercuri dimineață, un general rus a intrat în ambasada americană de la Bagdad pentru a face un anunț sec. „Declanșăm bombardamentul într-o oră. Feriți-vă din calea noastră!”.

Oficiali de vârf din departamentul de Apărare al Statelor Unite confirmă povestea înștiințării date cu un preaviz de o oră, iar liderii americani caută în prezent o cale de a coordona mai bine mișcările celor două forțe aeriene care operează în teatrul de război din Siria.

Aceasta și pentru că atacurile păr direcționate în sensuri opuse. în vreme ce avioanele coaliției internaționale țintesc taberele ISIS, cele ale rușilor par să tragă spre zonele aflate sub controlul opoziției din Siria.

Coordonare haotică

În condițiile în care americanii nici nu au vrut să audă de eliberarea spațiului aerian al Siriei pentru a lăsa loc aviatei din Rusia să își urmărească țintele, miniștrii de Externe din ambele tabere au stabilit să organizeze o ședință de elimanare a riscurilor create de cele două operațiuni paralele.

În același timp, observatorii se întreabă ce fel de coordonare ar putea ieși după organizarea acestei întâlniri, în condițiile în care fiecare tabără vânează ținte diferite.

„Rușii au că scop întărirea poziției lui Assad. Nu au de gând să sufere pierderi foarte mari în acest conflict, iar Putin a explicat foarte clar că, din perspectiva sa, gruparea Statul Islamic poate fi învinsă doar prin intervenția unor trupe terestre. Rușii ar fi intervenit oricum pentru a atacă opozanții lui Assad, dintre care o parte sunt susținuți direct de Statele Unite și aliații lor. Nu avem de a face cu un război-proxy. E chiar mai mult decât atât”, mai spune Bremmer.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...