Miliardarii lumii, ameninţaţi de Al Qaida

by Genko Genko

Inspire, o revistă afiliată Al Qaida, încurajează atacurile teroriste solitare împotriva marilor miliardari americani, între care fondatorul Microsoft, Bill Gates, fostul primar al New York-ului, Michael Bloomberg, şi Warren Buffett, pentru a-i determina să nu mai investească în economia SUA, relatează NBC News.

Lista revistei Inspire îi mai include pe industriaşii Charles şi David Koch, pe antreprenorul de internet Larry Ellison, magnatul de cazinouri Sheldon Adelson şi fiul fondatorului reţelei Wal-Mart, Jim Walton. Preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, este şi el menţionat, dar nu şi Janet Yellen, cea care i-a urmat în funcţie. Multe dintre numele care pe apar pe această listă sunt scrise greşit, notează NBC News.

Ameninţarea are drept scop „să distrugă renaşterea economică a Americii”. Potrivit articolului, „personalităţile economice” şi „antreprenorii bogaţi” vizaţi ar putea fi scoşi de pe această listă a potenţialelor ţinte dacă îşi vor retrage fondurile din băncile din SUA, dacă îşi vor investi activele în afara teritoriului Statelor Unite şi dacă se vor delimita de Israel.

Analistul în contraterorism Evan Kohlmann, de la Flashpoint Intelligence, a declarat pentru NBC că, deşi mare parte din conţinutul revistei este „oarecum aspiraţional”, ea a jucat un rol în unele comploturi. „Există dovezi convingătoare că în cazul atacului de la maratonul din Boston şi în alte tentative de atacuri teroriste, jihadiştii au studiat în mod special revista pentru a se orienta asupra ţintelor de atac şi au luat aceste recomandări aproape ad litteram”, spus el.

Este pentru a doua oară când miliardari americani ajung în vizorul Al Qaida în Peninsula Arabică. Astfel, Bernanke şi Gates au figurat pe o listă cu potenţiale ţinte şi în decembrie 2014.

Revista Inspire este publicată online de Al Qaida în Peninsula Arabică şi a fost pe vremuri editată de jihadistul american Samir Khan, care a fost ucis în 2011, într-un atac cu drone, împreună cu clericul Anwar al-Awlaki.

CITIȚI ȘI...