Migranți: UE se angajează să ajute țările din Balcani și vecinii Siriei

by Genko Genko

UE și-a luat angajamentul joi să ajute țările din Peninsula Balcanică și vecinii Siriei, afectate de exodul refugiaților spre Europa, cerându-le în același timp să coopereze pentru a împărți această greutate, scrie AFP.

„Trebuie să ne unim forțele pentru a înfrunta această problemă care va continua să fie foarte dificilă”, a declarat șefa diplomației europene, Federica Mogherini, în deschiderea unei conferințe UE, desfășurată la Luxemburg cu țările din Balcanii de Vest, precum și cu Turcia, Libanul și Iordania.

Federica Mogherini a lansat un apel pentru a găsi „răspunsuri comune, soluții comune la o provocare comună. Nu este numai o criză europeană, dar și regională, globală”.

Potrivit declarației comune a conferinței, obținută de France Presse, UE promite să deblocheze mai multe ajutoare, însă solicită, de asemenea, deschiderea unor noi tabere de înregistrare, „o gestionare eficientă a frontierelor” și „să se lupte contra crimei organizate în traficul de migranți și de ființe umane”.

„Ruta Balcanilor” este străbătută zilnic de mii de refugiați sirieni și irakieni plecați de pe coastele Turciei cu prețul vieții, pentru a ajunge din insulele grecești pe continent și apoi spre nordul Europei traversând Balcanii.

De la începutul anului, 428.000 de persoane au ajuns pe acest drum în Europa, potrivit Națiunilor Unite.

În afară de țările învecinate cu Siria, la Luxemburg mai sunt reprezentate Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Muntenegru, Serbia și Kosovo, precum și agenții internaționale.

CITIȚI ȘI...