(METEO) Cum va fi vremea în această iarnă

by Genko Genko

Meteorologii prognozează pentru următoarele trei luni o vreme, în general, normală pentru intervalul analizat, cu temperaturi apropiate de valorile medii lunare, dar și cu precipitații mixte sau sub formă de ninsoare mai importante cantitativ, relevă prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul decembrie 2016 – februarie 2017, publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie de la București.

În decembrie, temperatura aerului va avea valori medii lunare apropiate de normă, în cea mai mare parte a țării. Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna decembrie este de -0,8 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizați în intervalul 1981 – 2010.

Precipitațiile lunare vor fi, în general, peste normele climatologice. Media multianuală a precipitațiilor este stabilită la 44,8 litri/metru pătrat pentru luna decembrie.

În prima lună a anului 2017, temperaturile medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normalul perioadei. Temperaturile medii se vor situa între -6 și -1 grade Celsius. Cantitățile totale de precipitații vor fi apropiate de norme.

În februarie 2017, valorile medii lunare ale temperaturii aerului vor fi apropiate de normă în cea mai mare parte a țării. Media valorilor termice pentru luna februarie se situează la -1 grad Celsius. Pe de altă parte, cantitățile totale de precipitații vor avea o tendință spre excedent în februarie.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

CITIȚI ȘI...