Mesajul Maiei Sandu pentru 6 septembrie: Momentul de răscruce poate avea loc mâine

by Genko Genko

Cetățenii trebuie să fie uniți pentru a deveni o forță de temut pentru clasa politică, iar protestul din 6 septembrie, din Piața Marii Adunări Naționale, ar putea deveni momentul de răscruce pentru Republica Moldova, susține fostul ministru al Educației, Maia Sandu.

Potrivit acesteia, dezbinarea cetățenilor este una dintre cele mai mari probleme ale Republicii Moldova, și chiar dacă cei mai mulți doresc binele țării, la acest deziderat nu se poate ajunge deoarece ei nu sunt împreună.

Maia Sandu este de părere că Republica Moldova încă nu a ajuns la o răscruce de drumuri, dar că acest lucru se poate întâmpla duminică, 6 septembrie, când Platforma Civică Demnitate și Adevăr organizează o manifestație de protest în Piața Marii Adunări Naționale.

Redăm mai jos mesajul integral al Maiei Sandu:

În momentele foarte importante ale unei țări, se spune că țara este la o răscruce. Aș vrea să putem spune că Moldova este la o răscruce de drumuri, dar mă tem ca nu ar fi tocmai adevărat. Dacă oamenii acestei țări ar avea o alternativă, țara ar avea mult mai mult decît aparența unei democrații. Dacă oamenii ar putea alege o cale sau alta, statul nostru ar fi o democrație funcțională. Nu e prima oară cînd vă spun că NU este așa. Vedeţi cu toții că statul nostru este captiv structurilor oligarhice. Cu extrem de puține excepții, sfera politică a Moldovei este arena unui joc de putere între persoane care dispun de resursele țării așa cum doresc. Această stare de fapt, conform careia cei aflați la putere nu-i reprezintă, ci DISPUN de cei care îi aleg, răpește viitorul țării şi, desigur, prezentul. În fiecare moment, clipă de clipă, moldovenii sînt lipsiți de posibilitatea alegerii. Ne sînt răpite răscrucile.

De la politica oligarhizată a Moldovei nu mai putem aștepta să ne dea posibilitatea alegerii. Mai mult, am văzut foarte bine în ultimul timp cum eforturile făcute, cu bune rezultate, într-un domeniu se pot duce de rîpă dacă instituțiile țării nu se sprijină reciproc și dacă nu sînt mai departe sprijinite de un proces democratic. Cu sentimentul din ce în ce mai puternic al lipsei de alegere ne putem resemna cu toții, încet-încet, DACĂ nu cumva decidem cu toții să devenim noi inșine alternativa de care avem nevoie. Unul dintre motivele resemnării noastre derivă din faptul că cei care doresc binele acestei țări nu sînt împreună. Marea majoritate a locuitorilor Moldovei vrea o schimbare, vrea un viitor bun, dar fiecare om este izolat, cu dorințele și speranțele lui, de ceilalți. Cei care doresc binele Moldovei nu au o conștiință comună. Altfel spus, nu sîntem o societate civilă; și pînă nu vom deveni membri ai unei societăți civile, nu sîntem cetățeni în adevăratul sens al cuvîntului, ci simpli locuitori ai țării.

Politica nu este singurul mod de a da glas unui întreg popor. Nu este singura cale de organizare a dorințelor și speranțelor oamenilor. Dimpotrivă, fără societate civilă, politica nu se poate decît preface că reprezintă poporul. Numai societatea civilă poate pune politica pe direcția bună. Politicienii nu pot să nu țină cont de societatea civilă, care este prima voce a poporului. De indivizi izolați unii de alții le pasă prea puțin. Autoritatea și buna credință a societății civile sînt mult mai credibile tocmai pentru că societatea civilă nu este angajată în jocul politic. Cei care denigrează încercările de constituire a unei societăți civile sînt tot diverși politicieni. Și le denigrează pentru că se tem de mulțimea cetățenilor uniți sub o singura conștiință, o unitate care va deveni mai puternică chiar decît ei. Dacă nu s-ar teme, nu ar organiza un mega-concert gratuit ca diversiune la mitingul din 6 septembrie.

Moldova nu este ÎNCĂ la o răscruce de drumuri. Dar momentul de răscruce poate avea loc mîine și cu prilejul eventualelor adunări viitoare, dacă participanții vor fi suficient de mulți, astfel încît o conștiință civică să se nască și să dureze. Actul de naștere a unei conștiințe civice este evenimentul prin care oamenii înțeleg că puterea stă în ei înșiși.

CITIȚI ȘI...