Merkel i-a invitat pe Putin și Poroșenko la Berlin; Kremlinul neagă

by Genko Genko

UPDATE: 10:50 Kremlinul a emis marți un comunicat de presă prin care a dezmințit informațiile apărute în presa germană. Potrivit Moscovei, în cadrul discuției nu s-a pus problema vreunei întâlniri în viitorul apropiat între Putin, Merkel și Poroșenko.

Cancelarul german Angela Merkel i-a invitat pe președinții Rusiei, Ucrainei și Franței, respectiv Vladimir Putin, Petro Poroșenko și Francois Hollande, vineri la Berlin pentru o nouă rundă de discuții în problema reglementării situației din estul ucrainean, informează agenția DPA.

Invitația a fost adresată luni seara, în timpul unei teleconferințe între cei patru lideri, precizează sursa citată.

Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert, a declarat că discuțiile de luni seara au vizat punerea în aplicare a măsurilor cuprinse în acordurile de la Minsk din 12 februarie și progresele realizate în procesul de reglementare pașnică a conflictului din estul Ucrainei.

Cei patru lideri din „formatul Normandia” au „examinat punerea în aplicare a pachetului de măsuri adoptat pe 12 februarie la Minsk” pentru soluţionarea conflictului militar din estul Ucrainei, a anunţat Preşedinţia Franţei într-un comunicat.

„Au fost constatate progrese, dar situaţia trebuie ameliorată”, potrivit Palatului Elysée.

Conform aceluiași comunicat al președinției franceze, Merkel, Putin, Poroșenko și Hollande au convenit să solicite Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) „să joace un rol mai direct în ceea ce privește respectarea regimului de încetare a focului și retragerea armelor grele” de pe linia frontului și, în același timp, să informeze zilnic în legătură cu acest proces.

Teleconferința dintre liderii de la Berlin, Paris, Moscova și Kiev a intervenit pe fondul unei intense mobilizări diplomatice internaționale pentru reglementarea conflictului ucrainean, în special la Geneva — cu ocazia unei reuniuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului—, la Bruxelles — unde au avut loc discuții pe subiectul livrării de gaze rusești—, precum și în Franța și Germania, țări care au mediat semnarea acordurilor de la Minsk.

CITIȚI ȘI...