Merkel: Germania va insista ca Crimeea să revină în componența Ucrainei

by Genko Genko

Un obiectiv important al Germaniei rămâne reataşarea regiunii Crimeea la Ucraina, a declarat luni cancelarul german Angela Merkel, după întrevederea pe care a avut-o cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

Anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în martie 2014 a fost o încălcare gravă a reglementărilor internaţionale, periclitând ordinea pacifistă a Europei”, a declarat Merkel, potrivit The New York Times.

„Este important ca, în pofida acestei situaţii, să lucrăm pentru găsirea unei soluţii politice şi să nu încetăm eforturile până când nu va fi restabilită integritatea teritorială a Ucrainei, cu includerea Crimeei”, a adăugat Merkel.

Dacă va fi necesar, Uniunea Europeană este pregătită să impună noi sancţiuni Rusiei. „Nu vrem noi sancţiuni. Dar, dacă nu va fi o altă cale, va trebui să le aplicăm”, a atras atenţia cancelarul german.

La rândul său, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a cerut aplicarea de noi sancţiuni Rusiei dacă armistiţiul din Ucraina, în vigoare din 15 februarie, nu va fi respectat. „Sper că, în cazul în care armistiţiul nu va fi respectat, liderii europeni vor atrage atenţia că sancţiunile contra Rusiei ar putea fi intensificate”, a spus Poroşenko.

Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în martie 2014, după înlăturarea, pe fondul protestelor, a regimului prorus ucrainean condus de Viktor Ianukovici. Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014 în regiunile Doneţk şi Lugansk, s-a soldat până acum cu peste 6.000 de morţi.

CITIȚI ȘI...