Merkel anunță că Putin a făcut presiuni asupra rebelilor pentru a accepta armistiţiul

by Genko Genko

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost nevoit să exercite presiuni asupra separatiştilor ucraineni pentru a accepta acordul de încetare a focului încheiat joi în urma negocierilor de la Minsk.

Merkel a precizat că mai sunt multe de făcut pentru a obţine pacea în Ucraina, dar acum există „o rază de speranţă” pentru progrese, potrivit Mediafax.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a salutat acordul de încetare a focului semnat la Minsk.

Astfel, Uniunea Europeană nu va discuta joi noi sancţiuni împotriva Rusiei, dacă Angela Merkel şi preşedintele francez, Francois Hollande, sunt mulţumiţi de progresele obţinute în timpul negocierilor, a subliniat ministrul finlandez de Externe, Alexander Stubb.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat joi că un acord a fost încheiat la Minsk pentru încetarea ostilităţilor în Ucraina începând de duminică, 15 februarie.

Ulterior, președintele Franței, Francois Hollande, a confirmat, la Minsk, „un acord privind încetarea focului și o soluționare politică globală” a conflictului din estul Ucrainei.

La rândul său, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a anunțat — citat de Reuters — că „Grupul de contact” a semnat acordul.

CITIȚI ȘI...