Marius Lazurca: Republica Moldova a trecut de pragul ireversibilităţii integrării europene

by Genko Genko

Marius Lazurca, ambasadorul României la Chişinău, a declarat, miercuri, într-un interviu acordat agenţiei de presă Mediafax, că Republica Moldova a trecut de pragul ireversibilităţii evoluţiei sale şi, în lipsa unui accident istoric imprevizibil, îşi va continua parcursul european.

„În lipsa unui accident istoric imprevizibil, de pildă un conflict armat, în lipsa acestei situaţii de forţă, a situaţiei grave, Republica Moldova îşi va continua într-un ritm mai alert sau mai temperat drumul către integrarea europeană”, a declarat Lazurca.

De asemenea, ambasadorul român de la Chişinău spune că rezultatele alegerilor parlamentare, respectiv locale, arată că moldovenii au înclinat balanţa către partidele de orientare pro-europeană.

„În ciuda unei situaţii economice dificile, explicată, în bună măsură, prin vulnerabilităţile esenţiale ale Republicii Moldova, ca economie mică, expusă, dar explicată şi de contextul general, e criza din Rusia, de pildă. Într-un context dificil şi în urma ultimelor două runde de alegeri, alegerile generale de la sfârşitul anului trecut, alegerile locale din primăvara acestui an, publicul a înclinat balanţa totuşi, trăgând linie, către partidele de orientare pro-europeană”, susţine Lazurca.

Ambasadorul a vorbit în interviul acordat Mediafax şi despre implicarea României în reformarea sistemului de justiţie din Republica Moldova, spunând că România este printre statele europene cel mai implicate în acest proces.

De asemenea, Marius Lazurca a specificat că a fost creat un instrument instituţional bilateral care se ocupă preponderent de sprijinirea Republicii Moldova în procesul de reformă. Este vorba de o comisie mixtă interguvernamentală, care pune la aceeaşi masă mai multe instituţii în oglindă din România şi din Republica Moldova, cele mai multe fiind din domeniul justiţiei.

CITIȚI ȘI...