Marea Britanie va trimite militari în Ucraina

by Genko Genko

Marea Britanie va trimite 75 de instructori militari în Ucraina, în martie, pentru a oferi asistenţă armatei ucrainene, confruntată cu un conflict separatist, a anunţat marţi premierul David Cameron.

„Pe parcursul lunii viitoare, vom desfășura personal britanic pentru a oferi consiliere și asistență în ceea ce privește pregătirea, de la informații tactice la logistică și asistență medicală. De asemenea, dezvoltăm un program de pregătire a infanteriștilor împreună cu Ucraina pentru a îmbunătăți durabilitatea forțelor ei”, a spus Cameron, într-o audiere în fața parlamentarilor britanici.

Cameron a declarat că nu exclude posibilitatea înarmării armatei ucrainene la un moment dat în viitor, dar a precizat că poziția actuală a Londrei este de a furniza sprijin neletal Ucrainei.

„Dacă nu luăm poziție față de Rusia, pe termen lung acest lucru va fi păgubos pentru noi toți pentru că vom vedea și mai multă destabilizare. Va urma Republica Moldova sau una din țările baltice”, a avertizat șeful cabinetului de la Londra.

Departamentul american al Apărării a anunţat săptămâna trecută că va trimite, luna viitoare, în Ucraina, 600 de militari pentru antrenarea trupelor ucrainene care luptă împotriva insurgenţilor proruşi. Potrivit Fox News, Statele Unite vor trimite în Ucraina Brigada aeropurtată 173, staţionată în prezent în Vicenza (Italia). Misiunea de antrenare va începe în luna martie şi se va desfăşura în poligonul militar Iavariv, situat în apropierea oraşului Liov, în vestul Ucrainei. Militarii americani vor pregăti trei batalioane militare ucrainene.

CITIȚI ȘI...