Marea Britanie va căuta să obțină o înăsprire a sancțiunilor UE împotriva Rusiei

by Genko Genko

Marea Britanie va căuta să convingă celelalte state europene, cu ocazia unei reuniuni ministeriale a Uniunii Europene programată marți, să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei în urma tragediei provocate de prăbușirea avionului Malaysia Airlines din Ucraina, a anunțat duminică ministrul britanic de externe Philip Hammond, citat de agenția Reuters.

Ucraina a acuzat Rusia și pe rebelii proruși că au distrus dovezi pentru a-și disimula vinovăția în doborârea avionului malaezian ce avea la bord 298 de pasageri, un incident ce a ridicat la noi culmi tensiunile dintre Kremlin și puterile occidentale.

„Vom încerca (…) să îi convingem pe partenerii noștri europeni să meargă și mai departe în termeni de sancțiuni în cazul în care poziția Rusiei nu se va schimba în mod radical până atunci”, a declarat Hammond într-o intervenție pentru BBC în perspectiva reuniunii miniștrilor de externe ai statelor membre UE ce se va desfășura marți, la Bruxelles.

Săptămâna trecută, liderii UE au căzut de acord să sancționeze anumite companii rusești și să blocheze noi împrumuturi către Rusia din partea unor creditori multilaterali, dar măsurile au fost totuși mai modeste prin comparație cu restricțiile anunțate în același timp de Statele Unite ale Americii.

„O parte din aliații noștri europeni au fost mai puțin entuziaști, iar eu sper că șocul acestui incident îi va face acum să dea dovadă de un mai mare angajament, să fie mai dispuși să întreprindă acțiunile necesare pentru a face Rusia să înțeleagă că acțiunile sale au consecințe”, a subliniat șeful diplomației britanice.

CITIȚI ȘI...