Marea Britanie a terminat de plătit datoriile din Primul Război Mondial

by Genko Genko

Trezoreria britanică a plătit luni aproximativ 1,9 miliarde lire sterline (2,8 miliarde de dolari) pentru a răscumpăra de la un număr de peste 100.000 de persoane „obligaţiuni de război” emise în anul 1917 pentru a finanţa datoriile uriaşe contractate de Marea Britanie în timpul Primului Război Mondial.

Emise iniţial cu un cupon de 5%, în 1932, când datoria publică a devenit nesustenabilă, obligaţiunile au fost convertite în obligaţiuni cu un cupon mai mic de 3,5%. Oficiul pentru managementul datoriei estimează că în total Marea Britanie a plătit dobânzi în valoare de 5,5 miliarde de dolari de la contractarea împrumutului în 1917.

„În 1914, datoria naţională se situa la 650 milioane de lire sterline, iar la finele războiului era de aproximativ şapte miliarde de lire sterline şi a fost finanţată prin emiterea de obligaţiuni”, a declarat directorul M&G Investments, Jim Leaviss.

Terminarea rambursării „Împrumutului de Război” face parte dintr-o strategie mai amplă a ministrului britanic de Finanţe, George Osborne, care vrea să scape de toate cele şase obligaţiuni perpetue, care nu au o dată la care ajung la maturitate. Graţie dobânzilor mici din prezent guvernul britanic poate să-şi achite datoriile de război prin emiterea de noi bonduri în condiţii mai favorabile

CITIȚI ȘI...