Malaysia Airlines 370: Avionul, reperat de radarele Thailandei și văzut în Maldive

by Genko Genko

Pe zi ce trece comunitatea internațională se arată tot mai îngrijorată de dispariția misterioasă a aeronavei Boeing 777 aparținând companiei Malaysia Airlines, de pe cursa Kuala Lumpur – Beijing, mai ales că supozițiile precum că aparatul de zbor ar fi fost deturnat pentru a fi folosit mai apoi ca o armă pentru teroriști, cresc.

Văzut în Maldive

Locuitorii unei insule din Arhipelagul Maldive, Kuva Huvadhoo, au declarat pentru un portal local că ar fi văzut un avion de dimensiuni mari ce survola insula, zburând la o altitudine extrem de joasă, nemaivăzută de către locuitori.

Martorii oculari citaţi de site-ul Haveeru afirmă că au văzut un avion cu benzi roşii îndreptându-se către punctul sudic al arhipelagului.

„Nu am văzut niciodată un avion zburând la o altitudine aşa de joasă deasupra insulei noastre. Am văzut hidravioane, dar acesta nu era aşa ceva. Puteam chiar să văd clar uşile”, declară una dintre persoanele citate de site.

Jurnalistul site-ului Farah Ahmed a declarat că a strâns mai multe declaraţii similare.

„Aceste persoane au auzit mai întâi un zgomot puternic făcut de un avion care zbura neobişnuit de jos şi au ieşit să îl vadă”, a declarat jurnalistului prin telefon pentru AFP, din capitala Maldive, Male, de unde decolează şi aterizează în fiecare zi zeci de avioane ce transportă turişti.

Reperat în Thailanda

Thailanda a reperat un „aparat neidentificat” care a schimbat de mai multe ori direcţia, analizând datele de pe radar de la momentul la care zborul MH370 al Malaysia Airlines a pierdut contactul cu controlul aerian, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al forţelor aeriene.

La cererea autorităţilor malaysiene, forţele aeriene au verificat, luni, informaţiile de pe radarele din regiunea de sud, a precizat Monthon Suchookorn.

Ele au arătat că sâmbătă, 8 martie, „la ora 00.28, la şase minute după dispariţia zborului MH370, un aparat neidentificat zbura în direcţia sud-vest”, în direcţia opusă faţă de cea prevăzută pentru avionul Boeing 777, care se deplasa pe ruta Kuala Lumpur – Beijing, a declarat el pentru AFP.

Acest orar pare să corespundă ultimei transmisii a transponderului avionului (01.21 ora Malaysiei, 00.21 ora Thailandei), undeva între coasta de est a Malaysiei şi sudul Vietnamului.

„Aparatul a mers mai departe către sud, spre Kuala Lumpur şi strâmtoarea Malacca, înainte de a se întoarce spre nord” către Marea Andaman, la vest de peninsula malaysiană, a adăugat el.

În ambele cazuri ar putea fi vorba despre zborul 370, mai ales că tot mai multe date indică faptul că Boeing-ul ar fi zburat în zona insulelor Andaman, iar mai apoi ar fi luat-o spre largul Oceanului Indian, unde nu există foarte multe radare și ar fi mai dificil de reperat.

Capture

CITIȚI ȘI...