Majoritatea covârșitoare a moldovenilor este nemulțumită de veniturile financiare

by Genko Genko

Circa 84% din moldoveni au declarat că pensia sau salariul „deloc nu este de ajuns”, în timp ce doar 0,4% s-au declarat mulțumiți de veniturile lunare. Totodată, numărul celora care au ales opțiunea „probabil nu este de ajuns” a fost de 12,3%, în timp ce 2,1% dintre respondenți au răspuns „nu știu”. Datele respective se conțin în sondajul de opinii cu tematica „Calitatea vieţii – probleme sociale”, prezentat astăzi de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Sondajul a mai relevant că 84,3% din respondenți nu s-au interesat din surse oficiale cât va constitui viitoarea pensie, procentajul celor care s-au interesat constituind 14%. În context, majoritatea covârșitoare a respondenților – 82,5% s-au declarat împotriva ridicării vârstei de pensionare, în timp ce doar 11,4% au
acceptat.

Respondenții au mai manifestat și o anumită neîncredere pentru fondurile private de pensii, cărora 56,6% din participanți nu le-ar fi achitat o parte de venituri pentru a-și asigura un trai decent la bătrânețe.

În același timp, 73,1% din participanții la sondaj consideră că actualul sistem de pensii, care a fost aprobat de conducerea țării, nu este egal pentru toți cetățenii și doar 7,2% apreciază invers.

Sondajul respectiv a fost efectuat pe un eșantion de 1 109 persoane cu vârsta de 18 ani și mai mult, în 13 regiuni geografice, care coincid cu unitățile administrativ teritoriale de până la revenirea la raioane.

CITIȚI ȘI...