Maia Sandu: Platforma DA trebuie să mențină constantă presiunea asupra guvernării

by Genko Genko

Ex-ministra Educației, Maia Sandu, creditată acum cu cea mai mare încredere de către cetățeni este dispusă să revină în politica din Republica Moldova dacă „vor fi eliminate impedimentele pentru oamenii integri care ar vrea să contribuie la schimbare” .

Într-un interviu acordat portalului Anticoruptie.md, fostul oficial exprimă temeri în legătură cu mișcările făcute în Educației de succesoarea sa, Corina Fusu, și încurajează Platfoma DA și cetățenii care protestează să pună presiuni pe guvernanți până obțin schimbările necesare.

„Protestatarii au formulat niște cerințe absolut legitime atunci când au cerut demiterea șefilor mai multor instituții ale statului pe motiv că acestea nu și-au făcut treaba. Reacția autorităților, în special a Parlamentului, având in vedere că majoritatea instituțiilor vizate se află în subordinea acestuia, este de-a dreptul sfidătoare. Politicieni care și-au subordonat sistemul ne povestesc acum cât de greu este să schimbi un sistem. Într-adevăr, nu este ușor, dar schimbarea începe de la numirea în funcție a oamenilor care vor și au competențe minime să-l schimbe. Nu știu pe ce contează guvernarea atunci când ignoră în totalitate cerințele cetățenilor. Pe lângă faptul că denotă lipsă de respect față de propriul electorat, mi se pare și o strategie perdantă”, spune Maia Sandu.

Citește și: (SONDAJ) Protestatarii au încredere în Maia Sandu și își doresc ca Platforma DA să devină partid

Aceasta a adăugat că, la moment, protestele reprezintă singura modalitate serioasă de exercitare a presiunii asupra partidelor politice compromise, iar Platforma trebuie să mențină constantă presiunea asupra guvernării, cu sprijinul cetățenilor.

„Eu sprijin protestele, pentru că, la moment, acestea reprezintă singura modalitate serioasă de exercitare a presiunii asupra partidelor politice în vederea determinării acestora să îmbunătățească actul de guvernare. Eu cred însă, la fel cum au declarat și membrii acesteia, că Platforma DA trebuie să rămână o formațiune civică care să pună presiune pe guvernare atunci când e necesar, indiferent de cine se află la guvernare. Acum cred că e important ca Platforma să prioritizeze revendicările și să mențină constantă presiunea asupra guvernării, cu sprijinul cetățenilor”, a menționat Sandu.

Maia Sandu mai spune că şansele puterii actuale de a-şi recăpăta încrederea sunt foarte mici. „Vedem că şi atunci când exponenţii actualei puteri vin cu idei bune (ceea ce nu se întâmplă prea des), acestea sunt întâmpinate cu suspiciune de membrii societăţii civile. Oricum, un pas important pe care autorităţile îl pot face în această direcţie este să elibereze din funcţii persoanele a căror demisie este cerută de cetăţeni şi să numească oameni care vor trece de toate filtrele societăţii civile, pentru a fi asigurate integritatea şi profesionalismul acestora”, a spus ex-ministra educaţiei Maia Sandu.

CITIȚI ȘI...