Mai multe ONG-uri cer să nu fie adoptate în grabă modificări radicale în sistemul judecătoresc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reprezentanţii mai multor organizaţii nonguvernamentale se arată îngrijoraţi de lipsa transparenţei şi de riscul adoptării în grabă a unei serii de iniţiative legislative cu privire la modificări radicale în sistemul judecătoresc şi Codul de Procedură Civilă, precum şi crearea instanţelor specializate pentru infracţiunile de corupţie. ONG-urile au lansat un apel public prin care cheamă factorii de decizie, în special Guvernul şi Parlamentul, să nu admită abateri de la obiectivele asumate anterior şi să nu promoveze în grabă iniţiative care se pot adeveri periculoase în contextul Republicii Moldova.

Factorii de decizie au fost chemați să continue implementarea Strategiei de Reformă a Sectorului Justiției pentru anii 2011-2016 și să urgenteze realizarea măsurilor prevăzute de aceasta.

Semnatarii apelului își exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că factorii de decizie întârzie să promoveze legea cu privire la procuratură și legislația conexe și deoarece nu sunt promovate ferm cele trei proiecte de legi ce țin reformarea sistemului național de integritate care, după ce au fost consulate pe larg cu factorii de decizie, societatea civilă, experții naționali și internaționali, au fost respinse de Guvern la 16 iunie 2015.

„Aceste acte normative creează cadrul instituțional și instrumentele reale de prevenire și combatere a corupției. Reprezentanții societății civile susțin că tergiversarea adoptării acestora și modificarea esenței proiectelor de legi poate însemna doar un lucru – autoritățile moldovenești nu sunt cointeresate în crearea unor instrumente reale de luptă cu corupția, ci mimează acest proces”, spun semnatarii apelului.

Semnatarii solicită sistemului judecătoresc, în special CSM și organelor afiliate acestora, precum și Ministerului Justiției monitorizarea minuțioasă, depistarea și sancționarea încălcărilor în procesul de distribuire aleatorie a dosarelor în instanțele judecătorești, asigurarea înregistrării audio a tuturor ședințelor de judecată, fortificarea mecanismului de răspundere disciplinară a judecătorilor și promovarea la CSJ doar a judecătorilor cu o integritate impecabilă și de cel mai înalt profesionalism.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...