Luptele continuă în Ucraina: Armata și separatiștii proruși se acuză reciproc de încălcarea armistițiului

by Genko Genko

Patru soldați ucraineni au fost uciși și 21 răniți în urma atacurilor separatiștilor după intrarea în vigoarea a armistițiului (în noaptea de sâmbătă spre duminică), insurgenții continuând de asemenea și asaltul asupra localității Debalțevo, a declarat luni o sursă militară ucraineană, citată de agențiile Reuters și EFE.

„Grupările armate ilegale nu respectă armistițiul”, afirmă Anatoli Stelmah, purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

În ce privește situația de la Debalțevo, unde se află un nod feroviar strategic, responsabilul ucrainean susține că „frecvența atacurilor chiar a sporit în comparație cu zilele precedente” și că separatiștii „folosesc toate tipurile de arme”, inclusiv tancuri și lansatoare multiple de rachete Grad.

Stelmah a mai afirmat că serviciile de secrete militare ale Ucrainei dispun de informații ce atestă că „separatiștii au primit ordinul să cucerească Debalțevo cu orice preț”. El a menționat că în ultimele 24 de ore rebelii proruși au efectuat 112 atacuri asupra pozițiile armatei ucrainene.

De asemenea, un corespondent al agenției Reuters la Vulehirsk, localitate situată la circa zece kilometri vest de Debalțevo, afirmă că, din direcția acestui oraș, se aud explozii puternice ce se succed aproximativ la fiecare zece secunde.

La rândul lor, separatiștii acuză Kievul că nu respectă încetarea focului.

Eduard Basurin, numărul doi în comandamentul militar al autoproclamatei republici populare Donețk, a declarat că forțele ucrainene și-au reluat bombardamentele asupra mai multor localități, el vorbind despre „27 de încălcări ale încetării focului”.

CITIȚI ȘI...