Luptătorii islamişti au demolat vestigii vechi de 2.000 de ani în nordul Irakului

by Genko Genko

Vestigii vechi de peste 2.000 de ani, aflate în oraşul antic Hatra, au fost distruse de militanţii islamişti. Clădirile vechi au fost demolate cu buldozerele şi prin explozii. Distrugerea clădirilor antice vine după ce în urmă cu câteva zile au demolat situl arheologic asirian Nimrud, la sud de Mosul

Un oficial din divizia arheologică a Ministerului Turismului şi Antichităţilor a declarat pentru AP că mai mulţi locuitori din apropiere de Hatra au auzit două explozii mari sâmbătă dimineaţă, apoi au văzut buldozere care au început să demoleze situl arheologic.

Saeed Mamuzini, un oficial kurd din Mosul, a declarat pentru AP că militanţii au început să ia artefacte din Hatra încă de joi, iar sâmbătă au început să distrugă oraşul vechi de 2.000 de ani, care este inclus în patrimoniul UNESCO.

Gruparea extremistă sunnită a declanşat o campanie pentru înlăturarea vestigiilor despre care afirmă că promovează idolatria şi încalcă interpretarea sa fundamentalistă asupra legii islamice.

Într-o înregistrare video difuzată sâptămâna trecută, militanţii grupării distrugeau artefacte din muzeul de la Mosul, iar în ianuarie organizaţia a incendiat sute de cărţi de la biblioteca şi universitatea din acelaşi oraş, inclusiv manuscrise rare. Majoritatea artefactelor distruse la muzeul din Mosul erau din Hatra.

Vineri, gruparea Stat Islamic a luat artefacte din Nimrud, un oraş vechi de 3.000 de ani din Irak, pe care l-au distrus apoi cu buldozerele.

Anul trecut, militanţii au distrus Moscheea Profetului Younis şi Moscheea Profetului Jirjis, două mausolee antice din Mosul.

CITIȚI ȘI...