Lukașenko a scăpat de sancțiunile impuse de Uniunea Europeană

by Genko Genko

Uniunea Europeană (UE) a decis să suspende pentru patru luni sancțiunile europene împotriva Belarus, a anunțat luni ministrul pentru afaceri europene al Franței, Harlem Desir, informează AFP.

„S-a decis suspendarea pentru următoarele patru luni a sancțiunilor (împotriva Belarus), însă ele ar putea fi reactivate imediat dacă acest lucru va fi justificat”, a declarat Desir la finalul unei reuniuni ministeriale la Luxemburg.

Aceste sancțiuni vizează 175 de persoane și 14 entități, ale căror bunuri de pe teritoriul UE au fost înghețate și care au fost privați de viză.

Această undă verde intervine „ca urmare a eliberării mai multor prizonieri politici — UE cerând de mai multe luni punerea lor în libertate — și a alegerilor (prezidențiale) care tocmai au avut loc” (în Belarus), a explicat Desir.

Scrutinul de duminică, în urma căruia președintele Aleksandr Lukașenko a fost reales pentru un al cincilea mandat, cu peste 83% din voturi, a avut loc „într-un climat liniștit, chiar dacă așteptăm rapoartele observatorilor pentru a avea bilanțul complet”, a pus ministrul francez.

„Dorim să încurajăm o evoluție spre democrație, spre respectarea statului de drept, spre, în mod evident, respectarea drepturilor omului” în Belarus, țară deja asociată UE în cadrul Parteneriatului Estic.

Lukașenko a fost înscris pe „lista neagră” a UE în ianuarie 2011, din cauza represaliilor violente care au urmat realegerii sale contestate din 2010.

„Eliberarea a trei prizonieri politici era pentru noi un semnal așteptat, unul foarte important. El a fost dat și prin urmare vrem să încurajăm regimul (de la Minsk) să evolueze în această direcție. Însă, în orice moment, dacă se va constata o întoarcere”, UE ar putea reveni asupra deciziei sale, a avertizat Harlem Desir.

O anulare definitivă a sancțiunilor va fi examinată de UE la începutul lui 2016. „Am anunțat că am putea evalua la începutul anului viitor, la sfârșitul lui ianuarie”, dacă toate condițiile sunt reunite pentru anularea sancțiunilor, a explicat șeful diplomației germane Frank Walter Steinmeier.

CITIȚI ȘI...