Lukașenko: Republica Belarus, deschisă unui dialog constructiv cu NATO

by Genko Genko

Republica Belarus este deschisă unui dialog constructiv cu NATO, pe principii de egalitate şi transparenţă, a declarat joi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, în faţa structurilor de conducere ale forţelor armate din ţara sa, informează agenţia de presă Unian.

Lukaşenko a subliniat că, până şi în actualele condiţii externe deloc simple, Belarus nu se va abate de la realizarea unei politici externe paşnice şi va continua să-şi apere interesele.

„Desigur, am dori să ne bazăm în continuare pe ajutorul frăţesc al Rusiei, cu condiţia să se ţină în mod firesc cont de interesele noastre în ceea ce priveşte suveranitatea şi independenţa Belarus”, a subliniat liderul de la Minsk.

Potrivit lui Lukaşenko, Belarus consideră participarea la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (echivalentul NATO din spaţiul ex-sovietic) o garanţie pentru securitatea ţării şi asigurarea stabilităţii pe continentul eurasiatic. Totodată, aceasta nu înseamnă, potrivit preşedintelui belarus, că Minskul renunţă la cooperarea cu alte ţări şi organizaţii militaro-politice.

„În calitate de stat suveran, suntem deschişi inclusiv unui dialog cu NATO, pe principii de egalitate şi transparenţă. Avem multe probleme comune, iar o conlucrare (pe această temă) răspunde pe deplin intereselor Belarus”, a spus Lukaşenko.

CITIȚI ȘI...