Lucrările de extindere a gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău vor demara în 2016

by Genko Genko

Lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău vor demara la începutul anului viitor, anunță viceprim-ministrul, ministrul economiei, Stephane Bride.

Ministrul Economiei a declarat că, la acest moment, în proces de elaborare este Studiul de fezabilitate pentru construcţia gazoductului, după aprobarea căruia va fi realizat proiectul tehnic, apoi vor începe lucrările de construcție. Astfel, startul lucrărilor de construcţie a gazoductului este preconizat pentru începutul anului 2016, iar încheierea către luna mai 2018.

„În pofida tutror greutăţilor, cu suportul partenerilor noștri, perspectivele de integrare în piaţa energetică europeană şi dezvoltarea durabilă a sectorului energetic din Republica Moldova sunt realizabile”, a spus Stephane Bride, în cadrul ședinței comune de marți a Guvernului Republicii Moldova şi Guvernului României, care a avut loc în orașul Constanța.

Amintim că în martie curent Republica Moldova a început importul de gaze naturale din România prin intermediul gazoductului Iași – Ungheni. Construcția conductei de gaz Iași-Ungheni a costat 26 milioane de euro, dintre care 7 milioane au fost oferite sub formă de grant de Uniunea Europeană. Gazoductul are lungimea de 43,2 km și capacitatea de 1,5 miliarde de metri cubi.

Proiectul gazoductului va fi complet peste doi ani, când vor fi finalizate cele două staţii de creştere a presiunii. Aceste instalaţii au un cost total de 120 miliooane euro, iar partea română a alocat deja cele 72 milioane de euro care îi revin.

CITIȚI ȘI...