(LIVE VIDEO) Opozantul Boris Nemţov, petrecut pe ultimul drum

by Genko Genko

Funeraliile opozantului rus Boris Nemțov, asasinat vineri seara cu focuri de armă în apropierea Kremlinului, au început, la centrul Andrei Sakharov din Moscova, în prezența unor diplomați și responsabili europeni.

Înmormântarea lui Boris Nemțov, mort la 55 de ani, urmează să se desfășoare în prezența ambasadorilor țărilor europene și a altor responsabili străini, printre care șeful diplomației lituaniene Linas Linkevicius, primarul Rigăi, Nils Usakovs, și ministrul adjunct al afacerilor externe polonez Konrad Pawlik.

Presedintele Senatului polonez, Bogdan Borusewicz, a declarat că autoritățile ruse i-au refuzat permisiunea să participe la funeralii, ca răspuns la sanctiunile europene împotriva Moscovei.

De asemenea, eurodeputata letonă Dandra Kalniete a anunțat luni seara că i s-a refuzat accesul în aeroportul internațional Șeremetievo.

Președintele rus Vladimir Putin nu va participa la funeraliile lui Boris Nemțov, delegându-l să ia parte în locul său pe reprezentantul președinției în Dumă, Garry Minh.

Nici premierul Dmitri Medvedev, nici vicepremierii guvernului de la Moscova și nici președinții celor două camere ale parlamentului rus — Serghei Narâșkin (Duma de Stat — camera inferioară) și Valentina Matvienko (Consiliul Federației — camera superioară) — nu vor fi prezenți la funeraliile lui Nemțov, a cărui ucidere este văzută ca un asasinat politic, potrivit Rbc.

Boris Nemțov va fi înmormântat marți la cimitirul Troekurovsk din Moscova. Înainte de aceasta va avea loc o ceremonie de adio, programată să se desfășoare între 10.00 și 14.00 (ora Moscovei) la Centrul Saharov din Moscova, urmată de o slujbă religioasă ortodoxă, a indicat Konstantin Merzlikin, un colaborator apropiat al lui Boris Nemțov.

CITIȚI ȘI...