Liderii străini care participă şi cei care ignoră funeraliile lui Castro

by Genko Genko

Numeroşi şefi de stat africani şi latino-americani vor participa la funeraliile fostului lider cubanez Fidel Castro, relatează AFP, care prezintă o listă a principalelor nume prezente, dar şi a marilor absenţi de la ceremonii.

ABSENŢE OCCIDENTALE

BARACK OBAMA: Deşi liderul american şi fratele lui Fidel, preşedintele cubanez Raul Castro, au reluat relaţiile diplomatice, Obama nu va participa la evenimentele de marţi din Piaţa Revoluţiei de la Havana, iar Casa Albă nu a precizat cine va conduce delegaţia americană.

JUSTIN TRUDEAU: Premierul canadian, care a vizitat Cuba luna aceasta, a fost criticat pentru că l-a numit pe Fidel Castro un „lider remarcabil”. Ţara sa va fi reprezentată de guvernatorul general David Johnston.

FRANCOIS HOLLANDE: Preşedintele francez s-a întâlnit cu Fidel Castro în cursul vizitei sale la Havana din mai 2015. Însă va fi reprezentat marţi de trimisul său special în America Latină, Jean-Pierre Bel, şi de ministrul Mediului, Segolene Royal , dumincă, la Santiago de Cuba.

ANGELA MERKEL: Germania îl trimite pe fostul cancelar Gerhard Schroeder, în locul actualului lider al ţării.

MARIANO RAJOY: În locul premierul conservator, Spania va fi reprezentată de fostul rege Juan Carlos.

PARTICIPĂRI:

AMERICA LATINĂ

Aliaţii de stânga ai Cubei din America Latină li se vor alătura cubanezilor pentru a-l plânge pe fostul lider communist: preşedintele Ecuadorului Rafael Correa, cel al Boliviei Evo Morales, cel al Nicaraguăi Daniel Ortega şi cel al Venezuelei Nicolas Maduro.

La ceremonii vor mai lua parte preşedintele mexican Enrique Pena Nieto, liderii din America Centrală şi preşedintele columbian Juan Manuel Santos, al cărui Guvern a negociat acordul de pace cu rebelii marxişti FARC, cu ajutorul Havanei.

AFRICA

Preşedintele din Zimbabwe, Robert Mugabe, cel din Guineea Ecuatorială Teodoro Obiang Nguema, preşedintele sud-african Jacob Zuma şi cel Kenyan Uhuru Kenyatta, vor lua parte la ceremonie.

EUROPA

Premierul de stânga elen Alexis Tsipras este singurul lider european a cărui participare a fost confirmată de Guvernul cubanez.

CITIȚI ȘI...