Leul se prăbușește; Experții avertizează: „Va distruge economia națională pe termen lung”

by Genko Genko

Leul moldovenesc continuă se se deprecieze în raport cu dolarul american, care ajunge să fie cotat la peste 19 lei și 30 de bani, și față de moneda unică europeană, care costă aproape 21 de lei și 80 de bani. Experții atenționează că, cursul valutar constant nu poate fi menținut, iar o devalorizare atât de mare ar urma să distrugă economia națională pe termen lung.

Într-o analiză economică, expertul IDIS „Viitorul”, Sergiu Gaibu, spune că, cursul valutar constant nu poate fi menținut, iar pe termen lung acesta ar fi distrugător pentru economia națională.

„Este de notat că și euro timp de 1.5 ani a scăzut cu circa 15% față de dolar. Dar este important și în puterea Băncii Naționale a Moldovei să nu admită volatilitatea cursului valutar și să compenseze fluctuațiile speculative, care, produc inflație, deoarece riscul volatilității reprezintă un cost inclus în prețuri de către oamenii de afaceri”, spune expertul.

Potrivit lui, „incertitudinea este cel mai mare dușman al stabilității prețurilor”, or la finele anului 2014 – începutul lui 2015, BNM nu a fost capabilă să-și îndeplinească această funcție, adică să redreseze situația de pe piața valutară.

Astăzi, la casele de schimb valutar, un euro era tranzacționat cu 21,67 lei la cumpărare și 21,97 de lei la vânzare. Dolarul era cumpărat cu 19,33 lei și vândut cu 19,53. lei

CITIȚI ȘI...