Leancă pentru Reuters: Moldova este îngrijorată de ”provocările” din Transnistria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Premierul Iurie Leancă avertizează asupra pericolului apariției unei ”serii de provocări” din partea regiunii transnistrene, identificată de NATO drept posibilă următoare țintă a Rusiei, după trimiterea de către Kremlin de trupe în Ucraina, consemnează joi agenția Reuters, care a realizat un interviu cu șeful executivului.

Iurie Leancă a declarat pentru Reuters că anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea ”ar putea crește așteptările” în regiunea rebelă a Moldovei. Premierul moldovean a evocat integrarea europeană a țărilor din fosta Iugoslavie și în acest sens a făcut apel la Uniunea Europeană (UE) să facă mai mult pentru a ajuta țara noastră, dar și alte foste republici sovietice să se apropie în mai mare măsură de blocul comunitar, în condițiile în care locuitorii acestora fie s-au săturat să aștepte strângerea relațiilor cu UE, fie înclină mai curând spre aprofundarea legăturilor cu fostul stăpân de la Moscova.

”Sper că nimeni nu ne contestă europenitatea”, a subliniat Leancă în interviul acordat la Chișinău agenției britanice de presă.

Transnistria, notează Reuters, nu a fost recunoscută ca independentă de niciun stat, dar găzduiește circa 2.500 de soldați ruși și o jumătate de milion de oameni — dintre care 30% etnici ruși — care se consideră sub auspiciile Rusiei, o situație ce seamănă în mare parte cu cea a majorității etnice ruse din Crimeea.

Citește și: Comandantul militar NATO în Europa trage alarma: Rusia dispune de suficientă forță la granițele Ucrainei pentru a ocupa Transnistria.

Iurie Leancă a afirmat în interviu că în ultimele luni au existat ”o serie de provocări” din partea Transnistriei și a enumerat în acest sens presiunile asupra puținelor școli din regiune care funcționează după curricula din restul R.Moldova, asupra agricultorilor din zonele de graniță și manevrele unor ”trupe paramilitare” și ale forțelor ruse staționate în regiune.

”Sperăm să nu existe decizii unilaterale ale conducerii acestei regiuni nerecunoscute care să destabilizeze situația”, a menționat premierul.

Republica Moldova sa se teme să nu urmeze după Georgia și Ucraina ca țintă a unei intervenții militare ruse, pe măsură ce se apropie de UE. Apropierea de Uniunea Europeană este contrară planurilor lui Putin vizând crearea unui bloc comercial euroasiatic, condus de Rusia, care să rivalizeze cu Europa.

”Urmărim evoluțiile, avem unele planuri pentru situații neprevăzute, dar nu putem face nimic pentru a rezista unui atac din exterior”, a spus Leancă. ”Sper numai să aibă câștig de cauză o abordare rațională”, a adăugat el.

Fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere pe fondul protestelor declanșate de decizia sa din noiembrie anul trecut de a renunța la Acordul de asociere cu UE în favoarea apropierii de blocul comercial al Rusiei. Armenia a renunțat și ea la acordul cu UE, amintește Reuters.

În ceea ce-l privește, Iurie Leancă intenționează să semneze acest acord până în vara acestui an, dar a avertizat că apetitul pentru integrare europeană al celor 3,5 milioane de locuitori ai Republicii Moldova — cei mai săraci din Europa, cu un venit mediu de 270 de dolari pe lună — a ”slăbit” încă dinainte de criza din Ucraina. Or, alegerile legislative prevăzute să aibă loc mai târziu în cursul acestui an ar putea marca o revenire a Partidului Comuniștilor îndepărtat de la putere în 2009.

”Am crezut că avantajele aderării la Uniunea Europeană sunt evidente, dar nu este așa”, a remarcat premierul.

Leancă a făcut apel la UE să adopte față de Republica Moldova, Ucraina și Georgia aceeași abordare ca față de statele din Balcanii Occidentali, cărora li s-a spus, într-o declarație din 2003, că viitorul lor este în mod ”fără echivoc” în interiorul blocului comunitar. Această perspectivă a contribuit la promovarea reformelor și la reglementarea disputelor dintre foști adversari, iar între timp Croația și Slovenia au și aderat la UE.

În schimb, notează Reuters, Republica Moldova stă sub auspiciile Politicii de vecinătate a UE, ce cuprinde fosta Uniune Sovietică, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, fără vreo promisiune explicită de aderare.

”Cât timp suntem ținuți în această zonă cenușie, incertitudinea va continua și va fi foarte greu să le explicăm cetățenilor moldoveni că avem nevoie de reforme dureroase, dar necesare, pentru că astfel vom ajunge undeva”, a arătat Leancă. ”Acest undeva trebuie să fie foarte clar pentru noi”, a adăugat el.

Potrivit lui, reformele inspirate de UE și ridicarea obligativității vizelor pentru moldoveni reprezintă cea mai bună oportunitate de a reglementa ”conflictul înghețat” din Transnistria, pentru că astfel ”Moldova ar deveni în cele din urmă mai atrăgătoare” pentru cei din regiunea separatistă.

Totuși, Republica Moldova se află într-o poziție dificilă, prinsă între România, stat membru al UE, și Ucraina instabilă, supusă unor provocări teritoriale și dependentă de Rusia pentru aprovizionarea cu gaz. Un emisar rus (Dmitri Rogozin n.r.) le-a transmis de altfel moldovenilor în septembrie anul trecut, într-o amenințare slab disimulată cu tăierea livrărilor de gaz: ”Sper să nu înghețați”. Tot atunci, Rusia a interzis importurile de vin din Moldova, invocând prezența de impurități, decizie ce a privat ”această țară săracă” de cea mai mare piață de desfacere a băuturilor alcoolice.

Iurie Leancă a declarat că își menține speranța că Rusia se va răzgândi, altfel, atât în ce privește vinul, cât și în politica globală, Republica Moldova se va reorienta. Rușii ”ar trebui să aleagă între șampania franțuzească scumpă și spumantul moldovenesc bun și nu prea costisitor”, a spus Leancă. ”Iar dacă nu obținem din nou acces pe piața rusă, vom găsi o cale către piețe noi”, a conchis premierul moldovean.

 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...