Leancă începe s-o facă pe supăratul: Ori eu premier, ori părăsesc PLDM-ul

by Genko Genko

După ce în ultimele săptămâni a dat dovadă de o umilință de care-l credeam în stare doar pe Filat în raport cu Plahotniuc, l-am auzit, în sfârșit, ieri, pe Iurie Leancă, deschizând un pic gura.

După ce la Parlament a vorbit de „jocuri de culise” și „cel mai jenant moment” din 2009 până în prezent, aseară, la Moldova 1, și-a permis chiar să spună că nu va vota un alt candidat PLDM la funcția de premier și că singura variantă viabilă, în opinia sa, e o „alianță proeuropeană cu PL”.

Leancă nu are simțul ridicolului

O fi fost momentul de ieri, mai degrabă circul de ieri, din Parlament, cel mai „jenant” din 2009 până în prezent, dar dacă e așa, atunci Leancă ar trebui să priceapă că eroul principal al acestuia a fost chiar el. Clovnul principal, dacă tot despre circ vorbim.

Și mai ridicol mi-a părut Leancă la Moldova 1, când a condiționat votul său de la încercarea repetată de alegere a unui premier, cu constituirea unei alianțe între PLDM, PD și PL. Oare nu e ciudat ca după ce Leancă începând cu 6 ianuarie, când s-au reluat negocierile privind formarea alianței, n-a insistat deloc până ieri pe cooptarea PL? Ca după ce a eșuat alegerea sa în fruntea Guvernului, peste noapte, să înceapă să bată cu pumnii în masă și să treacă de partea liberalilor?

Oare atunci când a dat gir constituirii AME, nu s-a gândit la PL și la cum se va descurca un Guvern minoritar? Dar atunci când i-a votat pe Candu, Palihovici și Vitiuc în prezidiul Parlamentului? Dar când a ieșit zâmbitor din sediul PCRM, alături de Voronin, dând aprobator din cap la orice glumă proastă a acestuia, nu-l îngrijora soarta Guvernului minoritar?

Se vede că nu. Pentru ca dacă ieri era votat de PCRM, cu siguranță numele liberalilor nu mai era invocat, iar problema cooptării acestora la guvernare nici nu se mai punea.

Leancă: Ori eu premier, ori părăsesc PLDM-ul

Deși n-a spus chiar așa aseară, Leancă a dat clar de înțeles că nu va susține niciun candidat la funcția de premier, dacă acela nu va fi el. El a condiționat votarea Guvernului exclusiv prin formarea unei alianțe cu PL, or, în acest caz, cum PD-ul are funcția de spicher, PLDM-ului i-ar reveni cea de premier. Cum Leancă a fost candiatul PLDM pentru funcția de premier în campanie, e logic ca în cazul creării unei alianțe cu PL să fie din nou propus.

Foarte frumos, tovarășe Leancă, numai că aici apare o mare problemă. Condiția asta ar fi trebuit s-o pui colegului tău de partid, Filat, atunci când ați constituit AME și v-ați dat votul pentru Candu. Pentru că așa se face când se constituie o astfel de alianță, nu? Voi votați spicherul, doar dacă sunt întrunite voturile necesare pentru învestirea Guvernului.

Însă Leancă nu a făcut așa. Probabil s-o fi gândit că Plahotniuc îi va asigura voturile PCRM-ului și lui, cum le-a asigurat pentru Candu. Mai ales la cât de devotat i-a fost acestuia în ultimul an și jumătate, închizând ochii la toate jafurile sale, susținându-l orbește pe Ponta și trădându-și practic partidul…

Numai că, surpriză, Plahotniuc de data asta a ajuns la concluzia că nu mai are neapărată nevoie de el, așa că acum Leancă o face pe supăratul și amenință cu plecarea din PLDM.

Dar, la cum se derulează lucrurile în prezent, s-ar putea ca Leancă să nu mai fie interesant pentru Plahotniuc nici într-o conjunctură. Nici în PLDM și nici în afara partidului.

Leancă, la fel ca și Filat în 2013, când s-a umilit în fața lui Plahotniuc deși a avut șansa de a-i distruge sistemul mafiot, a ratat șansa de a intra în istorie. Dacă în ianuarie se alătura PL-ului și își respecta promisiunile din decembrie, de a aduce occidentali în funcții cheie, devenea un erou național, liderul veritabil al forțelor proeuropene din țară.

Așa, după ce a făcut timp de o lună jocurile lui Plahotniuc, după ce s-a umilit umblând pe la sediile partidelor după niște voturi pe care doar acesta i le putea asigura, a demonstrat încă o dată cine este. Un băiat umil, ascultător, care a îndeplinit tăcut jocurile păpușarului.

E prea târziu să te victimizezi, tovarășe Leancă…

Alex Cozer

CITIȚI ȘI...