Laureat al premiului Nobel: Inegalitatea în creştere la nivel mondial, o bombă cu ceas

by Genko Genko

Decalajul în creştere dintre veniturile bogaţilor şi cele ale săracilor la nivel mondial reprezintă o „bombă cu ceas“ care ameninţă să producă turbulenţe sociale şi economice dacă nu este adus sub control, avertizează Muhammad Yunus, laureat al premiului Nobel pentru Pace, potrivit CNBC.

Sistemul bancar şi financiar a creat o lume unde „cu cât ai mai mult cu atât ţi se dă mai mult“, în timp ce cea mai mare parte a populaţiei lumii suferă de sărăcie şi un nivel inadecvat de trai, a declarat Yunus. „Avuţia a ajuns să fie concentrată în numai câteva locuri din lume.

Este o bombă cu ceas şi un mare pericol pentru întreaga lume“, a declarat fondatorul unei mişcări de microfinanţare care oferă credite mici celor care nu au acces la finanţarea mainstream. Yunus a menţionat victoria lui Trump în alegerile din SUA şi votul Marii Britanii pentru părăsirea UE drept expresii ale nemulţumirii populare cu privire la incapacitatea celor aflaţi la guvernare de a reduce decalajul de avuţie la nivel mondial.

Potrivit unui raport al Oxfam, avuţia celor mai bogaţi 62 de oameni ai lumii a crescut cu 44% din 2010, aproape jumătate din cei super-bogaţi trăind în SUA, în timp ce avuţia celor mai săraci 3,5 miliarde de oameni a scăzut cu 41%.

CITIȚI ȘI...