La un an de la anexarea Crimeei, Rusia practic își va mai aconta un teritoriu

by Genko Genko

Președintele rus Vladimir Putin va semna un acord de alianță și integrare cu republica separatistă georgiană Osetia de Sud pe data de 18 martie, zi ce coincide cu marcarea primului an de la anexarea Crimeei, relatează agenția EFE.

Conform unui anunț al Kremlinului, Putin se va întâlni miercurea viitoare la Moscova cu liderul separatist sud-osetin Leonid Tibilov și vor semna apoi așa-zisul acord, al cărui obiectiv este aprofundarea cooperării dintre Rusia și Osetia de Sud în domeniile social, economic, umanitar, dar și în ceea ce privește politica externă, securitatea și apărarea.

Un acord similar a fost semnat anul trecut de Moscova cu Abhazia, cealaltă republică separatistă georgiană prorusă, înțelegere calificată de guvernul de la Tbilisi drept „încă un pas către anexarea” acestui teritoriu de pe țărmul Mării Negre.

În urma războiului din anul 2008, încheiat cu o înfrângere umilitoare a armatei georgiene, Rusia a ocupat Abhazia și Osetia de Sud și a recunoscut independența acestor teritorii, unde a instalat baze militare permanente.

Trupele rusești au început săptămâna trecută manevre militare în cele două republici separatiste georgiene, precum și în Crimeea.

Georgia a rupt relațiile diplomatice cu Rusia în urma războiului din 2008, dar după ce Mihail Saakașvili și-a încheiat ultimul mandat prezidențial în noiembrie 2013, noua putere de la Tbilisi și-a afirmat disponibilitatea de a începe un proces de normalizare a relațiilor cu Moscova, inițiativă care în prezent pare blocată.

CITIȚI ȘI...