La miezul nopții a început armistițiul în Ucraina; Ce s-a negociat și ce se întâmplă de fapt

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Duminică, la ora 00.00, intră în vigoare, în estul Ucrainei, un armistițiu convenit de liderii german, francez, ucrainean și rus, joi, la Minsk, în Belarus. În pofida aparenței realizări diplomatice, pe teren au continuat confruntările sângeroase.

Vineri și sâmbătă, victimele în rândul populației civile și soldaților ucraineni au fost de ordinul zecilor, după bombardamente susținute, în regiunile Donețk și Luhansk. Orașul strategic Debalțevo a fost scena unor lupte intense, care l-au făcut pe un oficial de la Kiev să afirme că s-a transformat într-un „nou Stalingrad” la ordinul lui Vladimir Puțin.

Citește și: Ucraina: Debalțevo, transformat într-un „nou Stalingrad” la ordinul lui Putin

Ambasadorul american în Ucraina, Geoffrey Pyatt, a afirmat că separatiștii dețin, în prezent, mai multe arme decât unii membri NATO sau țări din Europa. Oficialul american a postat și dovadă, pe Twitter, sub forma unor imagini din satelit, care arată vehiculele armate și armamentul folosit de separatiști, dar și sistemele aeriene de apărare rusești, tot din Ucraina.

Citește și: (FOTO) SUA prezintă dovezi: Separatiștii dispun de mai mult armament decât unele țări NATO

Președintele Petro Poroșenko a făcut un apel disperat la încetarea ostilităților și s-a arătat pesimist în legătură cu eficacitatea armistițiului decis la Minsk.

Sâmbătă seara, Porosenko, președintele francez Francois Hollande și cancelarul german Angela Merkel au vorbit la telefon.

Cei trei au subliniat că toate părțile implicate în conflictul din sud-estul Ucrainei trebuie să respecte prevederile acordului de la Minsk, în primul rând punctul privind încetarea focului.

Armistițiul a fost convenit joi după mai mult de 16 ore de negocieri și după ce reprezentanții separatiștilor au refuzat să semneze un plan inițial, pe motiv că liderul de la Kiev este prost informat cu privire la situația din teren.

În pofida obstacolelor, Angela Merkel, Francois Hollande, Petro Porosenko și Vladimir Puțin au bătut palma (fără a semna însă, așa cum se anunțase inițial) pe un plan în 11 puncte cu privire la criza din Donbas, regiunea ucraineană compusă din așa-zisele republici populare Donețk și Luhansk.

Citește și: Ce prevăd cele 11 puncte ale acordului de la Minsk

Cei patru nu au semnat, însă protocolul ce privește implementarea acordului de la Minsk a fost semnat de Grupul de Contact, compus din reprezentanții separatiștilor, OSCE, Ucrainei și ambasadorul Rusiei în Ucraina.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...