Kroll, singurii care au depus o ofertă pentru continuarea investigației privind jaful din sistemul bancar

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Compania Kroll, care a realizat prima parte a investigației privind jaful din sistemul bancar, este singura care a depus o ofertă pentru continuarea cercetărilor.

Banca Națională a Moldovei a invitat companiile Ernst & Young, KPMG, Kroll și PricewaterhouseCoopers pentru a participa la concursul pentru selectarea unui consorțiu de firme internaționale calificate pentru a efectua o investigație a iregularităților și tranzacțiilor semnificative în care au fost implicate Banca Economii, Banca Socială și Unibank. Până la expirarea termenului limită, la Banca Națională a Moldovei a fost depusă o singură ofertă din partea consorțiului format din firmele Kroll și Steptoe & Johnson LLP.

BNM anunță că va examina oferta primită și va prezenta rezultatele evaluării ofertei în zilele următoare în ședința Comitetului Național de Stabilitate Financiară.

Obiectivul final al acestei investigații este de a furniza BNM un tablou clar cronologic cu privire la persoanele care au controlat tranzacțiile dubioase, care au deținut controlul băncilor, care au beneficiat de pe urma tranzacțiilor investigate, de a identifica iregularitățile și pierderile semnificative în aceste bănci, precum și de a elabora și implementa o strategie de recuperare a activelor. În baza informațiilor colectate deja de BNM și a rezultatelor celei de a doua fază de investigație, consorțiul de firme va trebui să inițieze măsuri civile, penale, interguvernamentale, de insolvabilitate (după caz), în coordonare cu BNM, în Republica Moldova și în jurisdicții străine pentru a urmări, reține și recupera activele.

Amintim că în raportul Kroll, investigatorii arată clar cu degetul în direcția primarului nou ales al Orheiului, Ilan Șor, ca principal vinovat pentru crearea problemelor din sistemul bancar.

„Ceea ce este neclar în prezent este dacă el (Ilan Șor n.r.) a acționat de unul singur sau a fost vorba de acțiuni concertate, cu participarea altor părți”, se arată în una dintre concluziile raportului Kroll.

Totodată, autorii raportului îndeamnă la demararea unei investigații în urma căreia să fie identificați adevărații beneficiari ai acestor tranzacții și punerea în aplicare a unei strategii de recuperare a fondurilor risipite în mod fraudulos.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...