Kroll începe a doua fază a investigației privind fraudele bancare; Când vor prezenta primele rezultate

by Genko Genko

Compania Kroll, care a desfășurat prima fază a investigației privind fraudele de la Banca de Eonomii, Unibank și Banca Socială, va efectua și a doua fază, a anunțat Banca Națională a Moldovei (BNM).

Ca urmare a celui de-al doilea concurs din luna august 2015, compania Kroll a fost angajată împreună cu compania juridică internațională Steptoe & Johnson LLP să efectueze o investigație mai detaliată, precum și să pregătească și să implementeze o strategie de recuperare, pentru a recupera în folosul Republicii Moldova activele dispărute din cele trei bănci.

Serviciile contractate sunt structurate în așa fel, încât BNM să fie informată cu regularitate cu privire la evoluția investigațiilor pe durata perioadei inițiale de 16 săptămâni, la sfârșitul căreia Kroll și BNM vor decide asupra unui termen mai extins de investigație, precum și asupra strategiei de recuperare a activelor.

„Aceasta este o problemă complexă, pentru care vor fi necesare mai multe luni de investigații pentru a stabili amploarea reală a presupuselor nereguli financiare și pentru a începe recuperarea activelor. BNM este încrezătoare că a angajat echipa potrivită și că aceste companii – Kroll și Steptoe & Johnson – sunt determinate să o sprijine atât în identificarea și pedepsirea persoanelor implicate, cât și în obținerea unei recuperări financiare maxime posibile. BNM face apel către societate să i se ofere echipei timp pentru a-și desfășura lucrările care, implicit, vor fi efectuate în mod confidențial. BNM va fi informată în mod regulat cu privire la progresul investigațiilor și va oferi publicului date suplimentare, atunci când va fi necesar”, se arată în comunicatul băncii centrale.

CITIȚI ȘI...