Kremlinul amenință: Dacă Suedia aderă la NATO vor urma consecințe

by Genko Genko

Eventuala aderare a Suediei la NATO va avea consecinţe politice şi militare ceea ce va antrena o reacţie din partea Rusiei, a avertizat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă TASS.

„Am afirmat de multe ori că alegerea strategiei de apărare şi de securitate naţională este o chestiune internă şi suverană pentru fiecare ţară. Dar considerăm în continuare că politica de neparticipare a Suediei la blocuri militare reprezintă un factor important de stabilitate în nordul Europei”, a afirmat Zaharova.

Potrivit acesteia, „un număr de politicieni suedezi şi de multe ori reprezentanţi ai NATO aflaţi în vizită, precum şi o serie de experţi în politici de securitate” încearcă să modifice opinia publică în favoarea alianţei.

„Este clar că aderarea Suediei la NATO ar avea implicaţii politico-militare şi internaţionale, fapt ce va antrena măsuri de răspuns din partea rusă”, a avertizat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Conform unui recent sondaj de opinie, 37% dintre suedezi s-au declarat în favoarea aderării ţării lor la Alianţa Nord-Atlantică, în timp ce 36% au fost împotrivă, aceasta fiind pentru prima oară când procentul susţinătorilor NATO îl depăşeşte pe cel al adversarilor, scrie Agerpres.

În aprilie, ţările nordice, inclusiv Suedia, şi-au crescut bugetele destinate apărării. În plus, Suedia şi-a intensificat începând de anul trecut cooperarea cu Alianţa Nord-Atlantică şi cu ţările baltice pe fondul crizei din Ucraina.

CITIȚI ȘI...