Kremlin: Rusia va avea relații bune cu Occidentul doar dacă interesele noastre vor fi respectate

by Genko Genko

O relansare a relaţiilor dintre Rusia şi Occident va veni atunci când interesele Rusiei vor fi respectate, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, într-un interviu acordat CNN.

„Singurul lucru pe care îl vrem este ca interesele noastre naţionale să fie abordate cu respectul cuvenit. De îndată ce aceasta se va întâmpla, va veni timpul pentru o nouă renaştere în relaţiile internaţionale”, a subliniat Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, pe care CNN îl numeşte drept „mâna dreaptă” a preşedintelui rus, a mai spus că „a curs multă apă” de când SUA şi Rusia erau parteneri importanţi, iar astăzi „am devenit martorii unei uriaşe ciocniri de interese chiar în centrul Europei, în Ucraina”.

Referitor la situaţia din Ucraina, el a reiterat poziţia Kremlinului: evenimentele din februarie 2014 de la Kiev au fost o lovitură militară nelegitimă, iar poziţia Rusiei în această problemă a fost una „sinceră şi fermă”.

Peskov a spus că procesul de retragere a armelor grele din estul Ucrainei este în acest moment „foarte firav”, dar, conform spuselor sale, rebelii din Donbas au început deja retragerea. În acelaşi timp, el şi-a exprimat regretul că OSCE a refuzat să confirme această informaţie.

Mai mult, acelaşi purtător de cuvânt a declarat că Moscova nu poate influenţa deciziile comandanţilor miliţiilor separatiste.

„Rusia nu este o ţară care permite sau nu separatiştilor să avanseze într-un oraş sau altul”, a ţinut să sublinieze el.

CITIȚI ȘI...