Kievul îndeamnă Consiliul European să condamne comportamentul Rusiei

by Genko Genko

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a lansat duminică un apel Consiliului European să condamne comportamentul Rusiei pe care a acuzat-o că introduce ilegal în țara sa „material militar greu” și că „atacă pozițiile soldaților ucraineni”, scrie AFP.

Poroșenko a făcut aceste acuzații la adresa Moscovei în cursul unei convorbiri telefonice cu președintele în exercițiu al Consiliului European, Herman Van Rompuy, potrivit unui comunicat al președinției ucrainene.

„În cursul discuției, Petro Poroșenko a cerut Uniunii Europene să emită o hotărâre în legătură cu trecerea ilegală de material militar greu peste granița ruso-ucraineană și cu atacul soldaților ruși asupra pozițiilor militare” deținute de Ucraina, se menționează în document.

Întrebat de AFP, un purtător de cuvânt al președinției ucrainene a explicat că aceste reproșuri nu se referă la incidente recente precise, ci la „un ansamblu de fapte” petrecute de la declanșarea conflictului cu separatiștii proruși din estul Ucrainei.

Poroșenko i-a solicitat interlocutorului său ca problema ucraineană să fie înscrisă pe ordinea de zi a viitorului Consiliu European, programat pentru 16 iulie. Herman Van Rompuy a dat asigurări că va respecta dorința părții ucrainene, conform documentului amintit.

Acuzațiile formulate de Poroșenko au avut loc în seara unei zile marcate de creșterea tensiunii între Kiev și Moscova, diplomația rusă amenințând Ucraina cu „consecințe ireversibile” după un tir în apropierea graniței soldat cu un mort în Rusia. Kievul a dezmințit orice implicare a forțelor sale în acest incident.

CITIȚI ȘI...