Kerry: SUA și Rusia au convenit asupra „unor principii fundamentale” privind Siria

by Genko Genko

SUA și Rusia au convenit asupra „unor principii fundamentale” referitoare la Siria, a declarat marți secretarul de stat al SUA, John Kerry, adăugând că intenționează să se întâlnească din nou miercuri cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, relatează Reuters.

„A existat un acord că Siria trebuie să fie o țară unită, seculară, că gruparea Statul Islamic (SI) trebuie să fie combătută și că trebuie să existe o tranziție care să fie gestionată”, a declarat Kerry într-un interviu pentru MSNBC, adăugând că rămân divergențe în privința rezultatului pe care ar trebui să-l aibă această perioadă de tranziție.

Într-un interviu acordat la New York, în timpul Adunării Generale a ONU, Kerry a afirmat că atât președintele american Barack Obama, cât și omologul său rus Vladimir Putin „caută o cale de a progresa” în Siria.

Kerry a descris întâlnirea dintre Obama și Putin de luni, care a avut ca temă criza din Siria, drept „foarte constructivă, foarte politicoasă și (…) foarte sinceră”.

„Toată lumea înțelege că miza este viitorul Siriei și lumea caută rapid o cale de soluționare”, a mai spus șeful diplomației americane.

Întrebat dacă există o oportunitate de a folosi influența Rusiei și a Iranului în Siria pentru a opri folosirea de către Bashar al-Assad a bombelor-butoi asupra sirienilor, John Kerry a răspuns afirmativ. El a precizat că a ridicat problema în întrevederile cu reprezentanții Rusiei și Iranului.

Luni, președintele SUA, Barack Obama, și președintele rus, Vladimir Putin, au convenit, într-o întâlnire care a avut loc pe marginea Adunării Generale a ONU de la New York, ca reprezentanții forțelor lor armate să poarte discuții pentru a evita potențiale conflicte legate de operațiuni în Siria.

CITIȚI ȘI...